Het wereldberoemde en zeer geliefde boekje Le petit prince, dat de Franse schrijver/piloot Antoine de Saint-Exupéry één jaar voor zijn dood in 1944 schreef, is veel te kort voor een lange film. En ook te populair (vertaald in 250 talen, ieder jaar twee miljoen verkochte exemplaren) om er aan te gaan zitten rommelen door verhalen uit te breiden of zelf verhalen toe te voegen.

Daarmee is Le petit prince, of zoals we het boekje in Nederland kennen: De kleine prins, in feite onverfilmbaar geworden. Tenzij je het aanpakt zoals regisseur Mark Osborne (Kung Fu Panda) deed in zijn versie. 
 
Daarin laat hij het verhaal van De kleine prins vertellen aan iemand die het nog nooit gehoord heeft. Door de oude piloot die het verhaal ooit zelf zou hebben meegemaakt. 
 
De piloot (geen van de personages in De kleine prins heeft een naam, net als in het boekje heten ze de piloot, de koning, de ijdeltuit, etc.) woont in een van de laatste rommelige huizen in een volledig strak getrokken wereld. Alle wegen zijn recht, alle huizen grijs, en niets wordt aan het toeval overgelaten.Zo is het leven van zijn nieuwe buurmeisje al volledig door haar moeder uitgestippeld. Spelen bij de oude buurman en verhaaltjes lezen over een kleine prins, passen niet in het schema. Maar het kleine meisje in de film is gelukkig nog ondeugend en sluit vriendschap met de buurman en hoort zo het verhaal van de kleine prins.
 
Zodra dat verhaal vertelt wordt, verandert de geanimeerde wereld in de film. De scènes met het kleine meisje zijn gemaakt met moderne computeranimatie, de scènes met de kleine prins met ouderwetse stop-motion, waarbij de personages veel lijken op de tekeningen die De Saint-Exupéry ooit zelf maakte in zijn beroemde boekje. 
 
Die twee werelden passen wonderwel bij elkaar. En ook de grote thema’s uit De kleine prins (fantasie, vriendschap, geluk) worden mooi doorgetrokken in de wereld van het kleine meisje. Als er al iets op de film aan te merken is, dan is dat het wat al te avontuurlijke einde, waarin de poëzie van het begin te makkelijk wordt opgegeven voor een spannend slot.
 
PS: De kleine prins draait in de Nederlandse bioscopen alleen in een Nederlandstalige versie. Jammer, want in de originele Engelstalige versie zijn de stemmen ingesproken door onder anderen Jeff Bridges, Rachel McAdams, Benicio Del Toro, Marion Cotillard en Ricky Gervais.