De animatoren van Walt Disney mengen de klassieke stijl van hun studio met een vleugje anime in dit grappige actie-avontuur dat heel losjes gebaseerd is op een Marvel-comic. Een hybride die wonderbaarlijk goed werkt; deze film over twee onwaarschijnlijke helden die een hartverwarmende band opbouwen en samen kwaad te lijf gaan, schittert op alle fronten.

Wonderkind Hiro Hamada (stem van Ryan Potter) lummelt lange tijd wat rond, maar leert van zijn broer Tadashi (stem van Daniel Henney) zijn genialiteit in te zetten om goed te doen. Als Tadashi plots uit beeld verdwijnt krijgt Hiro de verantwoordelijkheid voor Baymax (stem van Scott Adsit), een zorgrobot die geprogrammeerd is om mensen te helpen en er door een wit, vinyl opblaaspak uiterst aaibaar uitziet.

Baymax vertegenwoordigt met zijn schattige voorkomen en zachtaardige inborst een vrij positief toekomstbeeld van technologie. Een verrassend perspectief in het sciencefictiongenre, dat wordt gekenmerkt door een overdaad aan dystopische verhalen. Het is dan ook verdomd prettig om Baymax te zien en horen. Zijn zalvende stem en spervuur aan knuffels maken hem onmiddellijk een iconische superheld. Door zijn lompe omvang is hij bovendien een continue bron van visueel geslaagde grapjes.

Zijn vriendschap met de nerdy Hiro voelt warm en vertrouwd, zoals we inmiddels van Disney mogen verwachten, en vormt de basis voor een verhaal dat alle kanten op schiet en bijzondere wendingen neemt. Als een gemaskerde superschurk met een leger door Hiro ontwikkelde microbots een dreiging vormt, moeten de twee ingrijpen. Met een aantal upgrades in de software en een nieuw Iron Man-achtig pak schiet Baymax met Hiro op zijn rug al snel heftig strijdend door San Fransokyo, een futuristische stad waarin Oosterse en Westerse cultuur zijn samengesmolten.

Ze krijgen assistentie van vier hyperintelligente buitenbeentjes die zich met behulp van de nieuwste technologieën en gadgets elk een eigen superheldenpersoonlijkheid hebben aangemeten. Deze sidekicks worden gedefinieerd door hun persoonlijke eigenaardigheden, in plaats van stereotyperingen, en dat is verfrissend. De actie die volgt is meer dan vermakelijk en net als de rest van de film verbluffend mooi vormgegeven. De kleurrijke animatie is levendig, prachtig gedetailleerd en bovendien filmisch in beeld gebracht, door gesimuleerde camerabewegingen en ingenomen perspectieven.

Haast terloops snijdt Big Hero 6 daarnaast nog enkele grote thema's aan, zoals opoffering en verlies, op een manier die ontroerend is zonder dat de humor en het spektakel eronder lijden. Deze stap in een nieuwe richting van Disney levert direct een hit op. En twee onvergetelijke nieuwe superhelden.

Meer over Big Hero 6