Na vechtersbazenreünie The Expendables 1 en 2 (deel 3 volgt deze zomer) en de nostalgische gevangenisfilm Escape Plan met Arnold Schwarzenegger, is er nu Grudge Match, waarin twee iconische bokshelden uit de filmgeschiedenis het tegen elkaar opnemen: Sylvester Stallone (Rocky) vs. Robert De Niro (Raging Bull).

De Niro speelt Billy 'The Kid' McDonnen, een voormalig wereldkampioen uit Pittsburgh, die door een ambitieuze bokspromotor wordt uitgedaagd om het nog eenmaal op te nemen tegen zijn grote rivaal van weleer, stadgenoot Henry 'Razor ' Sharp ( Stallone). Twee keer eerder stonden ze samen in de ring, maar door een persoonlijke vete kwam het beslissende derde gevecht er nooit. Nu, dertig jaar later, is het eindelijk zover.

Geloofwaardig is dat natuurlijk al lang niet meer, Rocky en Raging Bull die de bokshandschoenen weer oppakken. Want waar Stallone met zijn 67 jaar zich nog vrijwel dagelijks suf traint, heeft de drie jaar oudere De Niro het de afgelopen decennia zichtbaar rustiger aan gedaan . En hoewel De Niro maar liefst vijftien kilo wist kwijt te spelen voor Grudge Match, en Stallone wat van zijn spiermassa verloor, ziet het er nog steeds behoorlijk belachelijk uit.

Gelukkig draait Grudge Match meer om het humoristische gespar tussen de oude krijgers dan om het daadwerkelijke gevecht . IJzersterk is vooral Alan Arkin als Razors guitige coach, die door zijn voormalige pupil uit het bejaardentehuis wordt bevrijd. Aardig zijn ook de knipogen naar de clichés van het genre, zoals de onmisbare trainingsmontage, waarin Stallone zich andermaal in een abattoir met bevroren vleeshompen bevindt.

Grudge Match past dan ook prima in de recente traditie van komedies over mannen van pensioengerechtigde leeftijd die grappen over erectiestoornissen en kapotte heupen. Zie bijvoorbeeld Stand Up Guys, waarin oude gangsters Al Pacino, Christopher Walken en Alan Arkin een laatste keer samen op roverspad gaan. En nog recenter was er Last Vegas, met in de hoofdrollen De Niro, Michael Douglas en Morgan Freeman.

Het is een positieve trend voor de acteurs wier gloriedagen op celluloid vaak ver achter zich liggen, maar echt leuke films leverde het voorlopig nog niet op. Ook Grudge Match is bepaald geen hoogvlieger , maar met dank aan de fijne cast, vol tegenpolen, en het scherpe, strakke script, biedt de film voldoende pretentieloos vermaak.