Een zwarte komedie over tot op het bot verdorven beursjongens. Filmstudio Warner Bros. zag het in 2008, de kredietcrisis deed zich wereldwijd al gelden, niet zitten. En dat terwijl Martin Scorsese zou regisseren en Leonardo DiCaprio de hoofdrol zou spelen.

Scorsese en zijn nieuwe muze DiCaprio namen hun verlies en maakten Shutter Island. Maar DiCaprio kon het idee niet opgeven. Tegen Vulture.com vertelde hij : 'Ik zei tegen Marty dat we zo'n film in de toekomst niet meer kunnen maken. Voor big-budget films voor volwassenen, zoals Blood Diamond en The Departed, is tegenwoordig geen geld meer te vinden.'

Dat geld vonden ze gelukkig toch , bij het onafhankelijke productiebedrijf Red Granite Productions. En aldus werd The Wolf of Wall Street, gebaseerd op de memoires van oplichter/beurshandelaar Jordan Belfort, toch gemaakt. 

DiCaprio speelt Belfort, een geniale maar amorele beurshandelaar, die er geen been in zag kleine beleggers een poot uit te draaien. De miljoenen dollars aan spaarcenten die zo binnenkwamen werden opgemaakt aan drugs, prostituees en feestjes.

Misschien dat Scorsese in het begin van de film iets te lang stilstaat bij die feestjes (vooral de bacchanalen op kantoor), maar hij doet dat dan toch weer met zoveel elan en stiekem plezier (en dat voor een 71-jarige), dat ze geen moment vervelen.

Scorsese staat juist niet lang stil bij de technisch- financiële details van Belforts piramidespel, maar zoomt genadeloos in op het type Belfort. Handelaars die hun klanten zien als stumpers die je het geld uit hun zak moet praten. Om dat vervolgens zelf met bakken uit te geven. Dat doet Scorsese met de van hem bekende visuele flair en verrassend veel humor. De scène waarin Belfort en collega Donnie ( Jonah Hill) stijf van de Quaaludes over de grond kruipen, verdient het om een klassieker te worden.

Een enkele recensent suggereerde dat de obscene uitbundigheid van The Wolf of Wall Street betekent dat Scorsese het gedrag van zijn personages goedkeurt. Onzin, natuurlijk, want DiCaprio's Belfort mag dan inspirerend en charmant zijn, hij is ook seksueel onbekwaam, geestelijk onvolwassen en een meelijwekkende losbol.