Nadat de pinguïns de show stalen in het allereerste deel van Madagascar doken ze op in alle vervolgen, meerdere vakantiespecials en kregen ze zelfs een eigen televisieserie. Helaas is daardoor de glans inmiddels wel een beetje van het zwart-witte kwartet af. Toch moeten ze nog een keer opdraven voor een uitputtend animatie-avontuur.

En uitputtend is het zowel voor Skipper ( Tom McGrath), Kowalski ( Chris Miller), Rico ( Conrad Vernon) en Private (Christopher Knights), als voor de kijker, want zodra de vier aan hun razende capriolen beginnen is er geen seconde rust meer in beeld of geluid. Er is een overdaad aan visuele en vocale slapstick terwijl de strijd wordt aangaan met Dr. Octavius Brine ( John Malkovich), die snode plannen heeft voor alle pinguïns wereldwijd. De gebeurtenissen schieten van Antarctica naar Fort Knox en van Venetië naar Shanghai en lijken elkaar redelijk willekeurig op te volgen.

Na een geslaagde gastbijdrage in het begin, van de Duitse regisseur Werner Herzog als documentairemaker in de jonge jaren van de broers, schiet de humor snel de twijfelachtige regionen in, met onder andere terugkerende flauwe woordgrappen rondom bekende acteurs ('Nicolas, cage them!', 'Drew, Barry, more!'). Het tempo van de film ligt daarbij zo hoog dat je regelmatig pas twee scènes later beseft hoe slecht een grap eigenlijk is.

Het hyperactieve karakter en de weinig indrukwekkende animaties zorgen ervoor dat de film vooral de allerkleinsten echt zal aanspreken. Voor de volwassenen is er zo nu en dan een knipoog in de vorm van een referentie naar Madagascar, Life of Pi of andere uitingen van populaire cultuur. Pluspuntjes zijn de stemmen van diverse bekende acteurs in bijrollen. Malkovich gaat helemaal los als Bond-achtige slechterik, en Benedict Cumberbatch voegt wat onderkoelde klasse toe als de arrogante wolf Classified, leider van een geheim elite-team dat de pinguïns bijstaat.

De acteurs hebben hoorbaar lol in hun optredens, maar van iets als karakterontwikkeling of dramatische diepgang is geen sprake. Daardoor is de nieuwste titel van DreamWorks Animation niet meer dan een hysterische en oppervlakkige kinderfilm.

In de Nederlandse versie nemen onder anderen Tony Neef, Jon van Eerd en Peggy Vrijens de stemmen voor hun rekening.