'Wat is dit!?' De zwarte CEO van het Amerikaanse frisdrankenconcern spuugt het uit als hij beelden krijgt voorgeschoteld van Sinterklaas: een witte man met een gouden stok en een stelletje zwarte slaven. Hij ontbiedt terstond zijn jongste werknemer, de lelieblanke, in Holland geboren en getogen Julia. Zij krijgt carte blanche om zijn Santaman Cola in de markt zetten. Met een campagne rond een jonge, aantrekkelijke kerstman, die in één klap korte metten moet maken met die vermaledijde, racistische Sinterklaas.

Het sinterklaasfeest is de arena van de romkom Pak van mijn hart, na Sterke verhalen (2010) de tweede lange speelfilm van de jonge Kees van Nieuwkerk. In die oer-Hollandse setting situeerden scenarioschrijver Jacqueline Epskamp cum suis de belegen broederstrijd tussen de tegenpolen Tom ( Benja Bruijning) en Niek ( Fedja van Huêt).

De een is een ijdele, zelfingenomen soapacteur voor wie geen tegenspeelster veilig is; de ander een lieve familieman die door zijn vrouw ( Halina Reijn) op straat is gezet omdat hij al zijn tijd in zijn werk stopt, het kledingverhuurbedrijf van hun vader ( Bram van der Vlugt, leuk!) die in een inrichting zit omdat hij denkt dat hij Sinterklaas is. Als de mooie Julia ( Chantal Janzen) de kledingverhuurwinkel annex sinterklaascentrale komt binnenlopen, slaan bij beide broers de stoppen door.

Dat duurt wel even. Pak van mijn hart komt langzaam op gang en is stroef gemonteerd, maar tot slot zwellen de violen aan en verdwijnen de problemen als sneeuw voor de zon. Heel scherp of uitgesproken wordt het geen moment, ook omdat er zoveel overhoop wordt gehaald – van blank en zwart en het moderne gezinsleven tot tradities, commercialisering en roem. 'Denk je dat het er eerlijk aan toe gaat bij dit soort shows?! zegt de kijkcijferbeluste presentator als Sint en Santa de strijd met elkaar aangaan in het RTL-programma Sterren in de ring (RTL is medefinancier ). ‘'Dit is televisie man!'

Een subtiele uitvergroting? Of toch een afgekloven parodie? Pak van mijn hart is van alles een beetje en een beetje veel van Alles is liefde. Maar de sterrencast is omvangrijk, de titelsong van Nick & Simon een geheide hit, en de publiciteitsmachine goed geolied. 'Dé feelgoodfilm voor de feestdagen!' luidt de pay-off op de poster maar vast.