Goos Guts is een doodnormale jongen van elf, die nog braaf zijn hand uitsteekt tijdens het fietsen, ook al is er geen ander verkeer in de buurt. Veel vrienden lijkt hij niet te hebben. En ook op de afgelegen boerderij in Noord-Holland waar hij met zijn vader woont gebeurt nooit iets. Tot er plots een levende mummie zijn slaapkamer in wandelt.

Kinderboekenschrijfster Tosca Menten publiceerde haar eerste avontuur over Goos en zijn gebalsemde Egyptische vriend in 2009. Sindsdien verscheen elk jaar een nieuwe titel en is de boekenreeks vertaald in acht talen, waaronder het Chinees.

Een verfilming was de logische volgende stap in het succesverhaal. Pim van Hoeve, vooral bekend van tv-series als Bernhard: Schavuit van Oranje en Johan: Logisch is anders, werd aangesteld als regisseur. Thijs van Marle ( Mees Kees) schreef in samenwerking met Menten het scenario: een enigszins gedramatiseerde versie van het eerste boek, met meer aandacht voor Goos’ overleden moeder.

Verder is het verhaal min of meer hetzelfde gebleven. Dummie (kort voor Darwishi Ur-atum Msamaki Minkabh Ishaq Eboni) belandt op de Zaanse boerderij van de familie Guts als zijn sarcofaag tijdens transport naar het Rijksmuseum van Oudheden door de bliksem wordt getroffen en hij tot leven wordt gewekt. Binnen de kortste keren sluit hij vriendschap met Goos (Julian Ras) en zijn vader ( Roeland Fernhout), leert hij Nederlands en gaat hij zelfs naar school. Vermomd als een ernstig verbrand Egyptisch jongetje.

Veel van de humor schuilt in de wisselwerking tussen de gereserveerde Goos en de ongeremde Dummie, die lak heeft aan alle regels. En natuurlijk in Dummie's onhandigheid met moderne technieken als ruitenwissers en stofzuiger. Zijn stem is bij vlagen irritant, maar als slapstick-kluns is hij toch ronduit vermakelijk.

Halverwege zakt het tempo echter behoorlijk weg, als Dummie zijn magische scarabee verliest en ernstig ziekt wordt. Pas tegen het einde kan er weer gelachen worden, met dank aan Ton Kas in een onverwachte Indiana Jones-rol. Desondanks is Dummie de Mummie vooral voor de jongste kijkers een aardig, zij het wel heel braaf alternatief voor de vele Sinterklaasfilms die rond de herfstvakantie in première gaan.

En ook voor de volwassen filmliefhebber valt er nog wat te genieten: regisseur Van Hoeve en cameraman Guido van Gennep filmden Dummie als Hollandse western, met fraaie wijdse shots van het Zaanse platteland en bijbehorende filmmuziek.