Een verhaal doorspekt met aanstekelijke liedjes, over twee dolende zielen in een stad, die met muziek als katalysator samen een nieuwe betekenis geven aan hun leven. Regisseur John Carney had er in 2007 al succes mee, in de vorm van de film Once. Nu verhuist hij de actie naar New York, om de formule daar in een net wat andere vorm nog eens dunnetjes over te doen.

Gretta ( Keira Knightley) is een door liefdesverdriet getormenteerde zangeres, en Dan ( Mark Ruffalo) een uitgerangeerde muziekproducent, vervreemd van zijn vrouw en dochter. Ze staan beiden aan het einde van een doodlopende weg en ontmoeten elkaar toevallig in een bar. Zij zingt een treurig liedje over zelfmoord, hij drinkt zich daar juist naartoe. Het zijn slechts een paar van de vele clichés die Begin Again rijk is. De film is verder bovendien voorspelbaar en licht verteerbaar, maar ondanks dat alles toch uiterst vermakelijk.

In een poging haar muziekcarrière te starten en die van hem te redden, besluiten Dan en Gretta samen een album op te nemen. Niet in een dure studio met professionele apparatuur, maar op verschillende plaatsen midden in New York. Dan schakelt bevriende muzikanten in, koopt conciërges om voor toegang tot daken, zet steegjes af en laat buurtkinderen refreintjes zingen. Zo ontstaat een verzameling zoete liedjes met het geroezemoes van het dagelijkse leven in de metropool als begeleidende soundtrack. De illegale guerrillaproductie is rebels en romantisch, en uiteraard ook volslagen onrealistisch.

Dat laatste deert niet, want de film is pretentieloos, de casting perfect en het acteerwerk prettig. Er wordt geen moment gepretendeerd dat dit een diepgaand drama is, gegrond in de werkelijkheid. Het is een tijdelijke vlucht naar een wereld waarin je 's nachts met je zielsgenoot door de middernachtelijke straten slentert en samen naar dezelfde muziek luistert. Een wereld waarin alles uiteindelijk wel goed zal komen. Of in ieder geval goed genoeg. Ruffalo en Knightley brengen die wereld tot leven met een fijne chemie.

Carney legt de accenten op het positieve: het drankprobleem van Dan wordt aangestipt, maar krijgt geen nadruk, de affaire van Gretta's vriend Dave (een rol van Maroon 5-zanger Adam Levine) komt voorbij, maar wordt nooit uitgespeeld als zwaar melodrama. Zo blijft Begin Again continu warm en ongecompliceerd; een feelgoodfilm volgens het boekje.

Meer over Begin Again