Philip Seymour Hoffman, die begin 2014 overleed aan een overdosis, was een hardwerkende acteur. En dus moeten er nog diverse producties verschijnen waarin hij meespeelt: Een van die projecten in A Most Wanted Man, van 'onze eigen' Anton Corbijn. Waarin Hoffman te zien is als gedesillusioneerde, zwaar drinkende spion, wat de film onwillekeurig een extra tragisch randje verleent.

En het is van zichzelf al een stemmige film, deze thriller over een Duits spionageteam dat een vermeende terrorist wil vangen die in Hamburg is opgedoken . Hoffman speelt hun baas, die moet samenwerken met een schimmige bankier ( Willem Dafoe) en een idealistische advocate ( Rachel McAdams), en wordt tegengewerkt door een Amerikaanse CIA-agente ( Robin Wright).

De film is gebaseerd op een boek van John le Carré, specialist in intelligente spionnenverhalen vol ingewikkelde intriges. A Most Wanted Man is in die zin vintage Le Carré: het verhaal is actueel en komt geloofwaardig over, hangt niet samen van Hollywoodclichés en vereist de nodige oplettendheid van de kijker – net als eerder bijvoorbeeld de thriller Tinker Tailor Soldier Spy.

Waar in die film echter nog wel eens een dode viel en er dramatisch veel op het spel stond, wordt A Most Wanted Man nooit echt spannend, en de personages blijven op afstand (hoe menselijk ze ook door de acteurs worden neergezet). En dat iedereen Engels met een Duits accent spreekt, helpt ook niet mee – een gimmick die maar niet wil wennen.

Wat overblijft is een smaakvolle dramatische thriller die wat ouderwets aandoet , zowel in toon als inhoud – de boeven en oorlogen mogen in de loop der jaren veranderen, de opsporingsmethoden van de spionnen doen dat kennelijk amper.

Zoals van topfotograaf Corbijn mag worden verwacht, zijn de sfeervolle beelden piekfijn verzorgd. En hij heeft een sublieme cast samengesteld.

Maar wat er uiteindelijk van de film blijft hangen? Toch niet heel veel meer dan dat beeld van Philip Seymour Hoffman die in een sober appartement, met een bijna lege fles drank onder handbereik, treurig voor zich uit zit te staren.

Meer over A Most Wanted Man