Quirky: een mooi Engels woord voor alles wat net even anders is. Grillig, nukkig, onberekenbaar komen in de buurt als vertaling. Net als apart, bijzonder en buitengewoon. Eigenlijk is quirky al die vertalingen tegelijk.

Quirky wordt vaak gebruikt in recensies van eigenzinnige Amerikaanse indie- films. Over buitenbeentjes die opgroeien in 'rare' gezinnen ('dysfunctional families' heet dat dan).

De zestienjarige Nena ( Abbey Hoes) is zo'n 'quirky' meisje, en ze komt ook uit een raar gezin. Haar ouders zijn gescheiden. Haar vader woont in een kerk, en wordt rondgereden door een rossige man met een baard en buikje. In een rolstoel, want Nena's vader is vanaf zijn nek verlamd.

Omdat hij al jaren verlamd is, is zijn handicap voor Nena de gewoonste zaak van de wereld, maar haar vader heeft zijn beperkingen nooit kunnen accepteren en wil het liefst dood. Al heeft hij dat nooit aan Nena durven vertellen.

Die vader-dochterrelatie is de belangrijkste verhaallijn in de film Nena, maar niet de enige. Nena (de film) is ook het coming of age verhaal van de punky Nena, die verliefd wordt op de stoere Carlo ( Gijs Blom) en waardevolle levenslessen leert over de liefde. En Nena is een tijdsbeeld van Nederland eind jaren tachtig. Tijdens de val van de Muur. Vol fijne jaren tachtig-liedjes.

De film heeft veel mee, maar de verschillende elementen weten uiteindelijk geen geheel te vormen. Zelfmoord, het eerste vriendje en politiek gaan niet goed samen. Al heeft debuterende regisseur Saskia Diesing, die samen met Esther Gerritsen het scenario schreef, daar wel erg haar best voor gedaan. Waarschijnlijk omdat het verhaal van de film ook haar eigen verhaal is.

Om alle elementen toch maar aan elkaar te rijgen snijdt de film regelmatig bochten af. Zo zegt Carlo, Nena's stoere vriendje, op een gegeven moment dat hij elektricien wil worden. Prompt krijgt Nena's vader in de volgende scène een nieuw elektrisch autootje, dat natuurlijk meteen afslaat.

Alles past zo goed in deze film, dat het een jeugdfilm is geworden. Een film zonder scherpe randjes, die ondanks alle 'quirky ' personages toch verrassend voorspelbaar is.

Gelukkig is actrice Abbey Hoes er ook nog. De nu twintigjarige Hoes, die voor het eerst opviel als de eigenzinnige Maite in de korte tv-film Maite was hier (2009), is perfect gecast als buitenbeentje Nena. Het verhaal mag dan van regisseur Diesing zijn, de film is van Abbey Hoes.