Regisseur James Gunn blaast de ruimte-western nieuw leven in en breidt en passant Marvels universum van superhelden uit met dit amusante spektakel rondom een groep intergalactische buitenbeentjes die het kwaad moeten bestrijden. Guardians of the Galaxy heeft de juiste dosering van actie, humor en visueel vertoon.

Een wervelende tocht door het heelal introduceert de verschillende hoofdpersonen die uiteindelijk de Guardians zullen vormen. Aardbewoner Peter Quill (Chris Pratt), de groengetinte Gamora (Zoe Saldana), de hulkachtige Drax (Dave Bautista), het boomachtige wezen Groot (met de stem van Vin Diesel) en de genetisch gemodificeerde wasbeer Rocket (ingesproken door Bradley Cooper) zijn in eerste instantie alleen uit op persoonlijk gewin of wraak, maar verenigen zich uiteindelijk in hun strijd tegen aartsvijand Ronan (Lee Pace).

Vergelijkingen met Star Wars liggen, terecht, voor de hand. De groep rausjt het heelal door en belandt op wonderlijke planeten, bevolkt door vreemde wezens. Die worden, net als de grootse veldslagen waarin ze verzeild raken, allemaal overtuigend uit de computer gehaald.

De special effects maken nog de meeste indruk bij de geanimeerde personages Groot en Rocket. Niet alleen gaan ze naadloos op in hun omgeving en zorgen ze voor veel humor, ze vormen door hun levensechte aanwezigheid en interactie met elkaar ook het emotionele hart van de film. Razend knap aangezien Groots vocabulaire beperkt blijft tot I, Am en Groot.

Regisseur Gunn, die meeschreef aan het scenario, geeft de film door de humor een vette knipoog mee. Grootste troef in de cast daarbij is Chris Pratt, die als Peter Quill (alias Star-Lord) een perfecte kruising is tussen Han Solo en Indiana Jones. Met zijn charme en komische talent is de ster van de Parks & Recreation-acteur snel rijzende. Volgend jaar zal hij ook te zien zijn in het dinosaurus-spektakel Jurassic World .

Gunn raast door het verhaal heen en probeert zoveel mogelijk uit de comics in zijn film te stoppen. Dat levert een stortvloed aan personages op, met bijrollen van onder anderen Glenn Close en Benicio del Toro. De film is zo volgepakt dat niet alle verhaallijnen de ruimte krijgen die ze nodig hebben en sommige overgangen voelen wat gehaast en rommelig. Met een boel branie op alle andere fronten en een voortreffelijke soundtrack vol hits uit de jaren zeventig weet Gunn daar echter verwaarloosbare minpuntjes van te maken. Guardians of the Galaxy is verreweg de leukste blockbuster van het jaar tot nu toe.

Meer Guardians of the Galaxy