Tijdens een inval bij een gevreesd Mexicaans drugskartel denkt een speciale politie-eenheid tien miljoen dollar achterover te drukken. Er gaat iets mis; niet alleen blijkt het geld al snel spoorloos verdwenen, ook moet de ene na de andere DEA-agent eraan geloven.

Wraak? Of zat er een mol in het team – een zooitje ongeregeld bestaande uit James 'Monster’' Murray ( Sam Worthington), Joe 'Grinder' Phillips ( Joe Manganiello), Julius 'Sugar' Edmonds ( Terrence Howard), Tom 'Pyro' Roberts ( Max Martini), Bryce 'Tripod' McNeely (Kevin Vance), en Monsters roodharige vriendin Lizzie?

Sabotage van David Ayer (End of Watch) is een bikkelharde, als wraakfilm verpakte variatie op Agatha Christies Tien kleine negertjes. Regisseur David Ayer en coscenarist Skip Woods zetten de kijker keer op keer op het verkeerde been met nieuwe ' onthullingen', slachtpartijen en al even bloedige flashbacks.

Dat begint al in de bloedige proloog, waarin John Wharton, de leider van de politie- eenheid, een video bekijkt waarin zijn vrouw wordt gemarteld/afgeslacht door een aantal gemaskerde sadisten. Hoofdschuddend beziet Wharton (zijn bijnaam luidt Breacher, 'stormram') het expliciete geweld; eigenlijk kan hij het niet aanzien . Maar hij kijkt wel.

Wharton wordt gespeeld door Arnold Schwarzenegger, de voormalige gouverneur van Californië. De sigaren rokende, grofgebekte (geen zin zonder 'fuck' of 'fucking') rouwdouw met een nek vol tatoeages lift nog altijd indrukwekkende gewichten in de sportschool en kan het zich permitteren een FBI-onderzoeker toe te snauwen dat die '48 percent body fat' met zich meedraagt. Maar de echte scherpte is weg, net als het beetje zelfspot dat The Last Stand (Kim Jee-Woon, 2013) nog net draaglijk maakte.

Daarvoor in de plaats krijgt misogynie ruim baan; vrouwen zijn hoeren en/of strippers. De agente die is belast met het onderzoek naar de achtereenvolgende moorden op de leden van het narcoteam is een potteuze die niet tegen bloed kan. Zij belandt overigens wel met de rouwende Wharton tussen de lakens – zomaar…

Het even onnavolgbare als monotone Sabotage flopte in de VS; het was de derde – en grootste – miskleun op rij voor de 66-jarige hoofdrolspeler Schwarzenegger sinds zijn terugkeer op het witte doek. Ook zijn afkalvende schare fans zal zo langzamerhand vrezen voor Terminator: Genesis en The Legend of Conan, de volgende films van de gevallen superster.