Mr. Peabody is een witte beagle, maar geen gewone. Hij blaft niet maar praat, woont niet in een hondenhok maar in een loft in New York, loopt alleen op zijn achterpoten en draagt een brilletje. Hij is een vermogend zakenman, geniale uitvinder, betweterige wetenschapper, passievolle topkok, fijnbesnaarde concertpianist, Nobelprijswinnaar, onklopbaar Olympisch kampioen… Mr. Peabody is, kortom, een canis universale: een hond die alles kan.

Peabody heeft een geadopteerde mensenzoon: Sherman. Als een jongen een hond kan adopteren, moet een hond ook een jongetje kunnen adopteren, luidde de uitspraak van de rechter. 

De kinderbescherming denkt daar anders over. Als Sherman op zijn eerste schooldag zijn onuitstaanbare klasgenootje Penny in haar arm bijt, wil de voluptueuze juffrouw Grunion ingrijpen. Maar voor het zover komt, belanden Sherman en Penny met Peabody's tijdreismachine in het Egypte van farao Toetanchamon. Mr. Peabody moet alle zeilen bijzetten om de twee weer in het heden terug te krijgen.

Mr. Peabody & Sherman is een 3D -animatiefilm van DreamWorks, de studio die eerder verantwoordelijk was voor franchises als Shrek en Madagascar. Als basis dienden de figuurtjes uit Jay Wards gelijknamige tekenfilmpjes, die eind jaren vijftig en begin jaren zestig deel uitmaakten van de animatieseries Rocky and His Friends en The Bullwinkle Show. 

Regisseur Rob Minkoff ( The Lion King, Stuart Little) maakte een vermakelijke, bij vlagen prikkelende geschiedenisles van Mr. Peabody & Sherman, boordevol The Matrix-achtige actie, spectaculaire ontploffingen, narrow escapes én flauwe woordgrapjes ('Als je ergens aan begint moet je het ook voltrojen,' zegt Peabody als hij midden in de Trojaanse oorlog is beland). Niet alleen worden de do's en don'ts van het tijdreizen haarfijn uitgelegd; de protagonisten – én met hen de kijker – wordt ook de essentie van (goed) ouderschap en hondentrouw bijgebracht. 

In de originele versie leent de Amerikaans acteur Ty Burrell (Dawn of the Dead) zijn stem aan Peabody. In de Nederlandse bioscopen is echter alleen de nagesynchroniseerde versie te zien, waarin Jeroen Spitzenberger (Mannenharten) te horen is als Peabody, Sem Ragas als Sherman en Pip Pellens (Goede tijden, slechte tijden) een piepstemmetje opzet als de irritante Penny. Karin Bloemen, als kenau van de kinderbescherming, laat horen hoe het ook kan: volkomen naturel.