Grace of Monaco is het verhaal van de Amerikaanse filmster Grace Kelly, die in 1956 trouwt met Prins Reinier III van Monaco, en daarmee op slag verandert in een prinses. Maar ze leefde niet lang en gelukkig.

Grace, die in Nederland Prinses Gracia werd, verongelukte in 1982 op 52- jarige leeftijd. Tijdens haar huwelijk werd ze meermalen door Reinier bedrogen, en vanaf het moment dat ze prinses werd kon ze geen voet buiten de deur zetten zonder dat dat door de paparazzi werd vastgelegd. En iedereen die de Privé leest weet hoe slecht het met haar drie kinderen gaat.

Maar dat is niet het verhaal van Grace of Monaco. Regisseur Olivier Dahan, die in 2007 de niet onverdienstelijke Piaf-biopic La vie en rose maakte, dacht dat kunstje met Grace of Monaco te kunnen overdoen. Hij vertilde zich enorm.

Had hij het script van Arash Amel maar goed gelezen, want daar begint de ellende. Amel beperkt zich in Grace of Monaco tot haar eerste jaren als prinses. Wanneer ze van Reinier niet meer mag acteren en door de Monegasken niet voor vol wordt aangezien. Omdat ze geen Frans spreekt en zich niet aan het prinsesselijk protocol houdt.

Daar komt verandering in als Monaco onder vuur komt te liggen van Frankrijk, dat met lede ogen moet aanzien dat steeds meer Franse bedrijven zich in het chique belastingparadijs vestigen. Frankrijk dreigt het ministaatje onder de voet te lopen, maar had duidelijk niet op het geheime wapen gerekend: Grace. Die gaat 'de belangrijkste rol van haar leven spelen'. Ze gaat rechtop lopen, met twee woorden spreken, en ze leert Frans.

Als we Amel mogen geloven heeft ze zo goed als in haar eentje de Fransen verslagen. Vooral dankzij een ' historische speech' op het Rode Kruis-bal. Een suikerzoete speech van het niveau 'Why can't we all just get along!', die ze – natuurlijk – nooit gehouden heeft.

Grace wordt gespeeld door filmster Nicole Kidman, die vooral doet denken aan… Nicole Kidman. Die dankzij een tijdmachine in de jaren vijftig is terechtgekomen. Grace of Monaco is een film als een commercial. Met in de hoofdrollen dure auto's, mooie kleren, en Monaco zelf.

Is er dan niets positief over de film te zeggen? Jazeker. Hij is beter dan Diana, die andere film over een Privé-icoon. Maar veel is het niet .