David Lowery, debuterend regisseur en scenarist van het westerndrama Ain't Them Bodies Saints, doet er zelf niet moeilijk over. In interviews bekent hij meteen dat zijn film sterk is beïnvloed door genreklassiekers als Badlands en Bonnie and Clyde.

Tja, je kunt er ook moeilijk omheen. Al in de openingsscène ademt bijna ieder detail de geest van Terrence Malick. Een jonge man en vrouw in een weiland, verstrengeld in een omhelzing, belicht door een melancholieke namiddagzon. Beweeglijk camerawerk, pastorale muziek. En dan blijken de twee ook nog eens outlaws, in het Texas van de jaren zeventig, net als het stel in Malicks Badlands.

Zo veel vertrouwde ingrediënten, het zal sommige kijkers wellicht in de weg staan. Maar hopelijk niet te lang, want Ain't Them Bodies Saints is wel degelijk een geïnspireerde, memorabele film. Het verhaal is ondergeschikt aan de sfeer, die is opgebouwd uit poëtische beelden van het Amerikaanse platteland, een loom tempo, contemplatieve dialogen en een opzwepende americana-soundtrack.

Allerlei schijnbaar belangrijke vragen blijven lang – of helemaal – onbeantwoord: wat voor misdaden hebben hoofdpersonen Bob ( Casey Affleck) en Ruth ( Rooney Mara) precies gepleegd, en met welk motief? Welke relatie hebben de twee met agent Patrick ( Ben Foster) en winkeleigenaar Skerritt ( Keith Carradine)? Hoe ontsnapt Bob op zeker moment uit de gevangenis?

Omdat er vooral wordt ingezoomd op verstilde momenten tussen de grote gebeurtenissen door, word je als kijker gedwongen zelf ontbrekende details in te vullen. Gelukkig helpen de prima acteurs daar een handje bij door allerlei complexe gevoelens, herinneringen en motieven te suggereren. Vooral Affleck maakt van Bob een intrigerend personage: onbetrouwbaar en onverantwoordelijk, maar ergens toch ook goedbedoelend.

David Lowery wordt met bevriende collega's als Destin Cretton ( Short Term 12), Joe Swanberg (Drinking Buddies) en Ryan Coogler ( Fruitvale Station) gerekend tot een veelbelovende nieuwe lichting Amerikaanse indiefilmers. Ain't Them Bodies Saints is zijn officiële speelfilmdebuut, maar op IMDb heeft de 32-jarige Texaan al zo'n 120 vermeldingen staan – als regisseur, schrijver, producent, editor, cameraman, acteur en animatiekunstenaar.

Energie genoeg dus. En talent ook. Die nadrukkelijke verwijzingen naar zijn helden heeft Lowery helemaal niet nodig.