Nadat haar moeder is overleden moet de nuffige stadse puber Mary Katherine (MK) bij haar vader gaan wonen, een eenzelvige wetenschapper die diep in het bos speurwerk verricht naar een volk van minimensjes. Zijn obsessie heeft hem al zijn carrière en zijn huwelijk gekost, maar als MK bij hem op de stoep staat verandert dat niks: professor Bomba gaat onverdroten door met zijn werk.

Binnen de kortste keren denkt MK dan ook weer te vertrekken, maar het lot beslist anders: diep in het bos wordt het meiske betoverd – en tot minieme proporties teruggebracht – door Koningin Tara. Om weer naar de gewone mensenwereld terug te keren, moet MK eerst het bos en het bladervolk helpen redden, die worden bedreigd door de duistere Mandrake en zijn door en door verrotte Boggans. MK krijgt daarbij hulp van een solistische, opstandige bladsoldaat, een olijke slak en een dito naaktslak.

Epic is een fantasy- annex avonturenfilm (voor de jongens), gecombineerd met wat girlpower, bakvissenromantiek en coming of age-drama (voor de meisjes), tegeltjeswijsheden en komische noten (voor de hele familie). Avatar gekruist met Honey, I Shrunk the Kids en Arthur en de Minimoys.

De film is geregisseerd door Chris Wedge , die eerder Ice Age (2002) en Robots (2005) maakte, losjes gebaseerd op William Joyce' kinderboek The Leaf Men and the Brave Good Bugs. De overweldigende animatie is afkomstig uit de Blue Sky Studios, die zich de laatste jaren heeft ontpopt als een geduchte concurrent van Pixar en Disney.

De sprookjeswereld oogt prachtig ( Koningin Tara beweegt zich voort in een betoverend mooi luchtschip van blaadjes dat wordt voorgetrokken door ontelbare vogeltjes) en de actie is spectaculair. Danny Elfman maakte de adequate soundtrack, Beyoncé zong speciaal voor de film een liedje (Rise Up) en leende haar stem en gelaatsuitdrukkingen aan Koningin Tara. Ook de andere stemmen ( Amanda Seyfried, Colin Farrell, Christoph Waltz) zijn fijn, vooral Aerosmith-voorman Steven Tyler als de schurk Mandrake is een vondst. (De Nederlandse stemmencast bestaat uit onder anderen Tess Milne, Egbert-Jan Weeber, Daniël Boissevain en Jacob Derwig.)

Jammer alleen dat het einde van de epische strijd tussen goed en kwaad volstrekt voorspelbaar is en dat de boodschap er wat al te dik bovenop ligt: we zijn allemaal individuen, maar we zijn wel verbonden. Veel blaadjes vormen één boom.