Regisseurs en scenarioschrijvers Steffen Haars en Flip van der Kuil laten de matjes van Maaskantje voor wat ze zijn en bewandelen het pad der liefde. Natuurlijk doen ze dat wel op geheel eigen wijze, dus inclusief scheldpartijen, grappen over gehandicapten, filmreferenties en absurditeiten. Oftewel: een romcom jonguh!

De creatieve breinen achter New Kids hangen hun humor ditmaal op aan een relatief conventioneel verhaal. De broers Max (Tim Haars) en Jules (Daniël Arends) krijgen van hun vader op vroege leeftijd de les dat alle vrouwen kuthoeren zijn en sluiten daarop een pact om nooit een relatie aan te gaan.

Zonder ambitie lummelen ze zich door de werkdagen heen om in de avonden naïeve meisjes het bed in te kletsen voor eenmalige seks. Totdat Anna (Sylvia Hoeks) op het toneel verschijnt en de twee tegenover elkaar komen te staan.

De humor van Haars en Van der Kuil is een mix van slapstick en droogkloterij, die vaak de grenzen van de goede smaak en politieke correctheid opzoekt. Ze hebben een stijl die rijk is aan details en merkwaardigheden, en doorspekken hun film met volslagen willekeurige gebeurtenissen. Regelmatig bevindt de grap zich in de periferie van een scène. Denk aan een nauwelijks hoorbaar, beetje viezig geluid dat een stripteasedanseres produceert terwijl de overige personages onverstoord doorkletsen over serieuze zaken, of een subtiele reactie van een bijrolspeler in de achtergrond.

Vooral cabaretier Henry van Loon is een constante bron van geestigheid als de onnozele buurman René. Met een perfecte mimiek en timing weet hij elke scène waarin hij voorkomt naar zich toe te trekken, zichtbaar genietend van zijn rol. Ook Sylvia Hoeks is in haar element; het is haar chemie met Tim Haars die hun liefdesverhaal tussen alle wansmaak toch tot leven wekt.

Lang niet alles werkt perfect. Zo komen de personages van Daniël Arends en Theo Maassen niet helemaal uit de verf en zakt de film richting het einde een beetje in. Het zijn minpunten die weg te strepen vallen tegen de fris geschoten beelden, vlotte montage en fijne soundtrack. Dankzij de guitige aanpak van Haars en Van der Kuil en hun spervuur aan geslaagde grappen is Bro's Before Ho's de leukste Nederlandse komedie van het jaar.

Meer over Bro's Before Ho's