Een low-budget indie-sciencefiction-romcom, met tv-lievelingen als Aubrey Plaza (Parks and Recreation) en Jake Johnson (New Girl), van een debuterend regisseur (Colin Trevorrow) die vervolgens werd getekend om de nieuwe Jurassic Park te gaan maken. Wat kan cinema toch fijn zijn!

Het begon met een advertentie in een krantje ergens in de jaren negentig. ‘ Wanted, someone to go back in time with me. [...] Must bring your own weapons. Safety not Guaranteed.’ Destijds bleek het een grap van een verveelde redacteur , nu is het het beginpunt van een ontroerend en grappig relaas over twee zonderlingen in de periferie van de maatschappij.

Kenneth (Mark Duplass) is een paranoïde loner die desondanks een metgezel zoekt voor zijn tijdreismissie. Die vindt hij in Darius (Aubrey Plaza), een wereldvreemde stagiaire bij een krant die samen met twee collega’s op jacht gaat naar een sappig artikel. Kenneth blijkt echter intrigerender dan gedacht. Darius ondergaat een heftige training ter voorbereiding op hun gezamenlijke avontuur en groeit steeds dichter naar hem toe. Terwijl de twee troost en geborgenheid vinden bij elkaar rijst de vraag: is Kenneth nou een genie of een gestoorde gek ?.

Het verhaal blijft steeds nieuwe en originele zijpaden inslaan, waarbij het sf-element volledig ondergeschikt is aan de personages en hun ontwikkelingen. Iedereen maakt op zijn of haar eigen manier een symbolische tijdreis. De spijt, angsten en mijmeringen die daarbij boven komen, creëren een speelveld waarin tijd ongrijpbaar wordt en de liefde een allesoverheersende macht heeft.

Aubrey Plaza schittert in haar eerste speelfilm en heeft een prettige chemie met Mark Duplass. Door de frisse dialogen en de oprechtheid waarmee ze handelen, leef en lach je al snel mee met het aandoenlijke duo. Het gevaar van een overdosis schattigheid wordt netjes afgehouden door onder anderen Jake Johnson, wiens personage Jeff zich continu begeeft op de grens van gluiperige sukkel en sympathieke droogkloot.

Colin Trevorrow schept een eigen universum, gevat in kraakheldere beelden en voorzien van een subtiele soundtrack, waarin autoachtervolgingen met een snelheid van 25 kilometer per uur plaatsvinden en waarin verloren dromen worden omgezet in nieuwe kansen. Safety not Guaranteed is een hartverwarmend en komisch drama dat bij filmliefhebbers een goede kans gaat maken op een plaats in de eindejaarslijstjes.