New York, 1961. Een eigenzinnige jongeman is vastberaden de folkscene te veranderen met zijn eerlijke en existentiële liedjes. Maar roem laat op zich wachten en hij moet maar zien hoe hij zijn hoofd boven water houdt met de handvol centen die hij verdient in de folkclubs in de wijk Greenwich Village.

Een biopic over Bob Dylan? Bijna. Inside Llewyn Davis, de nieuwe film van de gebroeders Coen, gaat over Dylans fictieve collega Llewyn Davis. De knipogen zijn talrijk – Llewyn klinkt al even Welsh als Dylan, de film is geschoten in de pasteltinten van Dylans album 'The Freewheelin' Bob Dylan', en wie zien we aan het eind van de film nog even voorbijkomen? – en toch is Inside Llewyn Davis allesbehalve een verkapte biopic over Dylan.
    
Het is meer een film over geluk, timing en vooruit… noodlot. Want deze Llewyn is wel degelijk getalenteerd, zoals we al in de eerste scènes van de film kunnen zien als hij – van begin tot eind – het nummer 'Hang Me, Oh Hang Me' zingt. Hij hád Dylan kunnen zijn.

Llewyn dat eerste nummer helemaal laten zingen is een meesterzet van de Coens, want het neemt hem gelijk voor ons in, terwijl Llewyn verder een behoorlijk lastig heerschap blijkt. Het type dat verwacht dat anderen hem zullen helpen, maar zelf voor niemand klaarstaat. Het type ook dat leeft voor zijn kunst, en niet bereid is tot concessies. 

Llewyn heeft geen eigen slaapplaats en valt steeds bij 'vrienden' binnen voor een slaapplek. Onder wie zijn ex Jean, die zwanger is, misschien wel van hem. En bij een ouder echtpaar met een rode kat. Llewyn moet op die kat passen, maar natuurlijk laat hij het beest ontsnappen. 

De zoektocht naar die rode kat – toepasselijk Ulysses (= Odysseus) genaamd – is de rode draad in een film die verder geen noemenswaardige plot heeft. Inside Llewyn Davis moet het dan ook hebben van de heerlijk Coeneske personages, van de vaak grappige dialogen, en van hoofdrolspeler Oscar Isaac, die tot deze film vooral bekend was van bijrollen (onder meer in Robin Hood en Drive), maar dankzij deze rol mag hopen op een beeldje dat zijn voornaam draagt.

Meer over Inside Llewyn Davis