Owen heeft het maar moeilijk. Hij is zeventien en woont in een flat in een grauwe Britse suburb. De enige leeftijdgenoot die enige interesse voor hem toont is zijn korzelige tweelingzus Kristen. Samen nemen ze de zorg voor hun gehandicapte moeder en het huishouden op zich.

Dan ontmoet Owen eindelijk een potentiële kameraad, de wat oudere Liam: cool , zelfstandig, rijk, een man van de wereld. Liam lijkt eerst vooral geïnteresseerd in Kristen, maar wil ook best eens een avondje stappen met Owen. Als de twee een bezoekje brengen aan Liams appartement, om vast wat in te drinken, overhandigt de oudere jongen Owen een jurk en een pruik. 'Trek aan,' grijnst hij, 'kunnen we lachen.'

Unconditional, het bioscoopdebuut van de Britse televisiemaker Bryn Higgins, begint als een typisch sociaal- realistisch drama, maar neemt al gauw een aantal onverwachte wendingen. Door de broeierige spanning tussen de twee mannelijke hoofdrolspelers werd de film geprogrammeerd op diverse gayfilmfestivals, maar Unconditional is beslist geschikt voor een breder publiek.

Het verhaal blijft steeds verrassen en onderhouden, de regie is stijlvol en de (onbekende) acteurs spelen overtuigend. Op het eerste gezicht draait de plot vooral om (ontwakende) seksuele voorkeuren, maar gaandeweg wordt Unconditional vooral een karakterschets van een bijzonder gefrustreerde kerel. Liam, knap gespeeld door Christian Cooke, is een intrigerende creatie: om beurten imposant, meelijwekkend, angstaanjagend en onverwacht komisch. De film heeft een subtiele zwartkomische ondertoon, die het drama en de spanning niet in de weg zit.

Niet alles is even geslaagd: de rol van Kristen blijft wat ondergesneeuwd en de climax had puntiger gekund. Maar uiteindelijk blijven de personages je bij. Ze worden rauw maar liefdevol in beeld gebracht.

Liam is het soort man waarvoor pubers worden gewaarschuwd, een 'predator'. Maar hij is eigenlijk net zo'n slachtoffer als Owen. En met Owen komt het uiteindelijk wel weer goed: die heeft een lesje geleerd en op de een of andere manier toch ook iets waardevols beleefd.