Bijna vijftig jaar na de eerste versie met Michael Caine en Shirley MacLaine hebben de gebroeders Coen het script herschreven van de komische thriller Gambit uit 1966. En dat was nergens voor nodig, want zelfs met begenadigde acteurs als Colin Firth, Cameron Diaz en Alan Rickman in de hoofdrollen blijkt het origineel op alle fronten superieur.

Kunstkenner Harry Dean ( Firth) wil zijn nare baas, kunstverzamelaar Lionel Shahbandar ( Rickman), een lesje leren en bedenkt een plan. Om hem een valse Monet te kunnen verkopen moet hij echter de hulp inschakelen van de roekeloze rodeo-ster PJ Puznowski ( Cameron Diaz), en dat brengt zijn hele operatie in gevaar. Alles wat mis kan gaan, etc. Daarbij worden absurditeiten als een leeuw als onverwacht beveiligingssysteem niet geschuwd.

De Coens, die de regie overlaten aan Michael Hoffman, hebben flarden van het oorspronkelijke verhaal intact gelaten, soms met letterlijk overgenomen dialogen, maar hebben de rest aan gort gesleuteld. De grootste en meest hinderlijke verandering is de algehele toon van de film. Waren de avonturen van Caine en MacLaine als kunstdieven nog spannend met een vleugje komedie, de perikelen van Firth en Diaz zijn verworden tot platvloerse klucht.

Caine's personage bezat een bepaalde coolheid waar MacLaine's personage met haar naïviteit kleine deukjes in wist aan te brengen. Firth is daarentegen vanaf het begin een schlemiel, die onnozelheid op onnozelheid stapelt. Slapstick blijkt niet de sterkste kant van de Oscarwinnende Brit, wat duidelijk wordt wanneer hij worstelt met bureaustoelen of zijn broek scheurt aan een puntig hekje.

Het zijn overbodige uitvergrotingen, die echter volledig in de lijn liggen van andere elementen in de film, zoals het afschuwelijk aangezette Texaanse accent van Diaz, flauwe spraakverwarringen over piemels, en vrouwen die boeren en scheten laten. Het enige lichtpuntje is Stanley Tucci in de bijrol van Martin Zaidenweber, een personage dat hij speelt als een kruising tussen Peter Sellers' Dr. Strangelove en Sacha Baron Cohens Bruno. Maar om daar nou de rest van deze verschrikking voor uit te zitten …