'Oooees en aaaahhs zingen is best leuk voor een poosje, maar ik zou het niet mijn hele leven willen doen.' Zegt Rolling Stones-zanger Mick Jagger in Twenty Feet from Stardom, een fijne, onderhoudende documentaire over achtergrondzangers en (vooral) -zangeressen.

Het is een voor de hand liggend citaat van een van de grootste rocksterren van de afgelopen vijftig (!) jaar. Want natuurlijk zou Jagger geen genoegen nemen met een rol twintig voet (=zo'n zes meter) achter de spotlights.

Regisseur Morgan Neville, die voor Twenty Feet een handvol documentaires maakte over onder anderen Johnny Cash, Ray Charles en… The Rolling Stones, richt de camera's nu eens niet op de sterren, maar op de leden van het achtergrondkoor, die al die 'oooees en aaahhs' wel hun hele leven hebben gezongen.

En die bijna allemaal een betere zangstem hebben dan de sterren zelf. Neem Merry Clayton, de zangeres die zo prominent aanwezig was op het Rolling Stones-nummer 'Gimme Shelter' (Raaaape! Murdeeer!). Neville filmt zowel Clayton als Jagger als ze naar de geluidstrack met alleen Claytons zangpartij op 'Gimme Shelter' luisteren. Het levert prachtige beelden op: Clayton nog steeds trots, en Jagger behoorlijk onder de indruk.

Clayton had met die stem ook een ster kunnen zijn, maar wat Twenty Feet from Stardom heel goed laat zien, is dat een goede stem niet genoeg is. Ambitie, charisma en geluk zijn minstens zo belangrijk. Zoals de gefnuikte carrières van beroemde achtergrondzangeressen als Darlene Love, Claudia Lennear en Lisa Fischer, die het allemaal als solo- artiest hebben geprobeerd, bewijzen.

Lisa Fischer, ooit begonnen in het achtergrondkoor van Luther Vandross, heeft overigens zelf haar veelbelovende carrière als solo-artiest de das om gedaan. Na een Grammy in 1992 voor het nummer  'How Can I Ease The Pain' werden de druk en verwachtingen te groot en besloot ze de spotlights te verlaten en weer 'oooees en aaahs' te gaan zingen. Dat kan ze overigens zo goed dat ze op tournees met Sting altijd een of twee solonummers mag zingen. Bovendien gaat ze al sinds 1989 mee op de tournees van The Rolling Stones, waar ze dan samen met Mick Jagger het nummer 'Gimme Shelter ' zingt.