Bruce Willis verschijnt aan het begin van de film slechts een paar minuten in beeld, maar dat is genoeg om de acteur prominent op de poster te zetten. De rest van deze in Madrid gesitueerde spionagefilm kent een paar goede momenten maar werkt toch vooral een bekend recept af.

Het verhaal belandt kort na het begin in een stroomversnelling als de familie van een jonge maar naïeve Amerikaanse consultant door onbekenden wordt ontvoerd . Zijn ze het toevallige slachtoffer geworden van een bende criminelen of is er meer aan de hand? Die ontvoering is het begin van een zoektocht naar een koffer met waardevolle informatie en dat is natuurlijk een vette knipoog naar Hitchcock. Die verzon al in 1939 de ‘MacGuffin’, een plotelement dat slechts bedoeld was om het verhaal op gang te houden maar dat er verder eigenlijk niet toe doet.

En zo zijn er meer verwijzingen. The Cold Light of Day wil niet per se een kloon zijn van de Bourne trilogie maar heeft er wel opvallend veel van weg. Een vergelijking waar de film niet goed uitkomt trouwens, ook al zitten er een paar indrukwekkende actiescènes in waarbij goed is nagedacht over de plek van de camera. Helaas mist de film de dwingende vaart en de compacte,  intelligente plot van zijn grote broer.

Een van de charmes van spionagefilms is altijd al de couleur locale geweest. De nauwe steegjes van Centraal-Europa uit The Third Man. Marokko, Moskou en Parijs in de Bourne trilogie. Soms krijg je in The Cold Light of Day helaas de indruk dat de makers door Madrileense citymarkeers een zak geld hebben gekregen, als het zoveelste prachtig uitgelichte monument net te lang in beeld verschijnt. Op andere momenten is de product placement ronduit lachwekkend.

Dat haalt de sfeer en de vaart uit de film en dat is jammer. Regisseur Mabrouk El Mechri heeft het juiste oog om met genre-elementen te spelen – de eindeloze autoachtervolgingen, de schietpartijen met naamloze bandieten – maar weet die elementen niet samen te voegen tot een overtuigende film. In een overvol releaseschema had The Cold Light of Day best meteen naar dvd gemogen.