De 27-jarige Josh Trank maakte enkele jaren geleden het korte internetfilmpje Stabbing at Leia's 22nd Birthday, dat miljoenen views behaalde. Zijn vriend, de 26-jarige Max Landis, is de zoon van John Landis (The Blues Brothers) en schrijft al jaren scripts in Hollywood.

Samen bleken ze genoeg filmisch talent en jeugdige bravoure te hebben om een behoorlijk budget los te peuteren voor het idee dat ze samen uitwerkten, een found footage-film over drie jongens die bovennatuurlijke gaven ontwikkelen.

Hoewel Chronicle wat imperfecties heeft, is de film een frisse toevoeging aan het snel groeiende superheldengenre. Trank, die de regie voor zijn rekening neemt, grondt het gegeven van superkrachten op verschillende manieren in de realiteit. Zo laat hij de jongens lange tijd niet transformeren in superhelden en -schurken, maar laat ze vooral lol hebben met hun telekinese en vermogen om te vliegen. Dat werkt prima; als kijker krijg je hierdoor het idee dat je naar een verzameling uitzonderlijke vakantiefilmpjes van drie vrienden zit te kijken .

Pogingen om de personages diepte te geven, zodat we meer binding met ze voelen, verzanden echter in clichés. Zo is vooral Andrew een overduidelijke filmschurk in de dop, met zijn hardhandige vader, stervende moeder en de pestende bullebakken op school. Het begin, waarin zijn treurige leven wordt geschetst, loopt daardoor wat stroef.

Het idee om een personage alles zelf te laten filmen, aangevuld met wat beelden van beveiligingscamera´s, is niet bijster origineel en maakt soms een geforceerde indruk. Maar net als bij een film als District 9 werkt het mengen van goedkoop ogende beelden met prachtige special effects uitstekend om een gevoel van realiteit te scheppen. Nadeel aan de overtuigende visuals, waarbij auto’s de lucht in worden geslingerd en mensen door gebouwen heen vliegen, is dan weer dat je je regelmatig afvraagt hoe ze het gedaan hebben. Het realisme botst met de mechanismen achter de scènes, waardoor je als kijker continu in en uit de filmische wereld wordt getrokken.

Ondanks wat beginnersfoutjes en onvolkomenheden is Chronicle een fijne spektakelfilm, overduidelijk gemaakt door filmliefhebbers. Vooral de climax, een ouderwets superheldenduel waarbij half Seattle wordt gesloopt, zal voor comic- geeks een fijne traktatie zijn. Trank en Landis verschijnen binnenkort ongetwijfeld op de aftiteling van een dure blockbuster.