Jean van de Veldes All Stars uit 1997 stelde het Nederlandse publiek voor aan een groep rasechte mannen. Voetballende, bierdrinkende, vloekende, schetenlatende, maar ook hondstrouwe, emotionele kerels. Dat sloeg aan: er volgden een succesvolle televisieserie en een Vlaamse, Spaanse en Britse remake. Een vervolg lag voor de hand.

All Stars 2: Old Stars is weer zichtbaar met veel liefde door scenarist en regisseur Van de Velde in elkaar gezet, maar het is de vraag of hij de financiering voor de film had rondgekregen op basis van het script alleen. Dat zwabbert werkelijk alle kanten op.

De voetbalvrienden uit het eerste deel – wederom gespeeld door onder anderen Danny de Munk, Thomas Acda en Kasper van Kooten – zijn veertien jaar ouder, maar geen van allen veel wijzer. Wanneer een van de jongens in Spanje gaat trouwen, is dat voor de rest een excuus om een weekje de beest uit te hangen tijdens een zuidwaartse autotrip . Die leidt onder meer langs een Duitse naturistencamping waar een potje naakt wordt gevoetbald, en een Frans dorpje waar de jongens het aan de stok krijgen met een Louis de Funès-achtige gendarme.

Zolang er te lachen valt – en dat valt er in de eerste helft van de film – is het geen probleem dat de personages zo plat als een dubbeltje zijn en dat het verhaal met weinig logica of samenhang om de grappen heen is geschreven. Problematisch wordt het wanneer Van de Velde serieuze thema’s aansnijdt. Wordt het publiek het ene moment nog geacht te grinniken om een krat bier dat wordt gebalanceerd op een erectie, het volgende moet er plots ontroering ontstaan om iemand met kanker.

Grote afwezige in All Stars 2 is Antonie Kamerling, die vlak voor de opnames overleed. Zijn gevoelige personage Hero zou de film aanvankelijk aan elkaar praten; nu is die rol weggelegd voor Hero’s broertje Nemo ( Cas Jansen), een nog zweveriger type dat zich heeft bekeerd tot de islam. Hero zelf is vermist geraakt tijdens een wereldreis. De mannen hebben het geen moment over hem, maar zetten in het slot opeens gezamenlijk, vol emotie, de Hero -hit ‘Toen ik je zag’ in. Zo gaat dat steeds in All Stars 2: Jean van de Velde lijkt te denken dat het publiek een automaat is waar je een kwartje in gooit voor een lach of een traan.