Kirk Lazarus, Australisch ‘method actor’ en viervoudig Oscarwinnaar, heeft de gewoonte zich te verliezen in de personages die hij speelt. Voor zijn nieuwste productie, de Vietnamfilm Tropic Thunder, onderging hij een drastische , pigmentveranderende operatie om zich zo goed mogelijk in zijn rol als Afro- Amerikaanse soldaat te kunnen inleven.

En zelfs wanneer het oorlogsgeweld van een echte oorlog om hem heen losbarst, blijft hij in zijn rol. ‘Man, I don’t drop character until I’ve done the dvd commentary.’ En daar houdt hij zich aan, want in het dvd-commentaar van Tropic Thunder, dat hij samen met acteur en regisseur Ben Stiller en Jack Black inspreekt, blijft hij tot aan het eind in zijn rol van zwarte soldaat, waarna hij weer verandert in de Australische Lazarus.

Een geslaagde postmoderne grap van acteur Robert Downey jr (de man achter al deze personages), die op deze manier op de commentaartrack van de dvd, een extra dimensie aan zijn opmerking in de film geeft. Pas tijdens de aftiteling laat hij weer van zich horen. ‘Kijk eens wie er weer is,’ roept Stiller, ‘Robert Downey Jr, eindelijk, je bent er!’

De rest van de dvd van Tropic Thunder (over drie zelfingenomen acteurs, die tijdens het filmen van een oorlogsfilm terecht komen in een echte gevechtssituatie) bevat de gebruikelijke extra’s, zoals een Making Of, en wat opschepperij over de honderden liters brandstof die gebruikt zijn voor de vele ontploffingen. Interessant om te zien is hoe cameraman John Toll, die een Oscar won voor Braveheart en Legends of the Fall, ervoor zorgde dat de oorlogssequenties qua echtheid niet onder doen voor een film als Platoon.

Doordat de film er zo goed uitziet en op verschillende manieren met het begrip werkelijkheid speelt, zou Tropic Thunder meer dan een parodie kunnen zijn. Maar omdat de film na de eerste paar minuten al meer aandacht heeft voor flauwiteiten en ontploffingen, is de aanzet tot gelaagdheid die er was, in een keer verdwenen.

Enige gelaagdheid is nog terug te vinden in de extra Rain of Madness Trailer, waarin de toespelingen op verschillende filmgenres en verwend acteursgedrag zoals die in het begin van de film te zien zijn, nog eens dunnetjes worden overgedaan.

Het betreft een neptrailer van een documentaire, over een film, die nooit echt gemaakt is. Als dat geen diepgang is . En als we de trailer van Rain of Madness mogen geloven, sleepte de documentaire ook nog eens vele prijzen in de wacht. Waaronder één op het Everyone’s a Winner Festival.    

Verkrijgbaar vanaf: 19 maart
Adviesprijs: 19,99 euro

Extra’s:
Audiocommentaar
Blowing Shit Up (6 minuten)
The Hot LZ (6 minuten)
The Cast of Tropic Thunder
Make up test met Tom Cruise
Full Mags
Rain of Madness trailer
MTV Movie Awards – Tropic Thunder