Sam Mendes heeft het er voortdurend over in het bonusmateriaal: de vrijheid die hij als regisseur had bij een kleinschalige onafhankelijke productie als Away We Go. ‘Ik had de behoefte om iets kleins te doen, zonder afhankelijk te zijn van grote sterren.’

Away We Go, een fijne komedie over een jong koppel dat half Noord-Amerika afreist op zoek naar het ideale thuis voor hun eerste, nog ongeboren kind, is een grove breuk met het eerdere, veelal zwaarmoedige werk van de Britse filmmaker. De enige overeenkomst die er tussen middenklasse-tragedies als American Beauty en Revolutionary Road, en het luchtige Away We Go lijkt te zijn, is het hoofddoel van de hoofdpersonages; allemaal zijn ze wanhopig op zoek naar een ander, kleurrijker en spannender leven. Het bijtende cynisme van American Beauty’s anti -held Lester Burnham heeft echter plaatsgemaakt voor een hoopvolle blik op de toekomst.

Niet alleen wat toon en rolbezetting betreft (jonge comedians ipv gevestigde karakteracteurs) was Mendes’ meest recente film een sprong in het diepe, ook het productieteam was geheel nieuw, zo vertelt hij in de wat plichtmatige Making of: ‘Het was een kans voor mij om met een totaal andere generatie producenten te werken. Ik wilde min of meer rigoureus afrekenen met de maniertjes die ik tijdens mijn vorige films had aangeleerd.’

Een van die jonge producenten kwam met het idee om Away We Go zo ecologisch verantwoord als mogelijk te maken. In de extra getiteld Green Filmmaking vertellen cast en crew over de vele aanpassingen: wegwerpbestek werd gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal, vrachtwagens reden op biodiesel en al het plastic en papier werd gerecycled.

Een nobel streven om een vervuilende industrie iets minder vervuilend te maken, maar een roadmovie met scènes in onder meer Vancouver, Phoenix en Miami lijkt nou niet bepaald het ideale startpunt voor een groene revolutie in Hollywood. De Making of geeft uitleg: het grootste deel van de film werd gewoon opgenomen in Connecticut.

Verkrijgbaar vanaf: 10 december

Extra's
Audiocommentaar met Sam Mendes en schrijvers Dave Eggers en Vendela Vida
Making of (16 minuten)
Green Filmmaking (7 minuten)