Henry Selicks prachtig vormgegeven horrorsprookje Coraline draaide het afgelopen jaar in twee versies in de bioscoop; een gewone versie, en een 3D-versie. Op de 2-disc dvd staan ze allebei, vier brilletjes zijn meegeleverd, voor het hele gezin. De 3D werkt niet zo goed als in de bioscoop, maar blijft leuk, en bovendien heeft de dvd een hele mooie Making of.

Henry Selicks prachtig vormgegeven horrorsprookje Coraline draaide het afgelopen jaar in twee versies in de bioscoop; een gewone versie, en een 3D- versie. Op de 2-disc dvd staan ze allebei, vier brilletjes zijn meegeleverd, voor het hele gezin. De 3D werkt niet zo goed als in de bioscoop, maar blijft leuk, en bovendien heeft de dvd een hele mooie Making of.

De 3D-effecten in de bioscoop worden verkregen door gepolariseerd licht, en dat gaat niet thuis. De dvd werkt daarom met de ouderwetse rood-groene brilletjes, waarmee helaas het beeld minder scherp wordt en de heldere kleuren van de film iets verschieten. Maar het blijft leuk de mooiste scènes in 3D te bekijken. Tijdens de aftiteling kun je het brilletje ook nog ophouden; fantasiebeestjes vliegen voor en achter de credits langs. Op de tweede dvd staat de gewone versie met een aantal extra’s.

Dit zijn een paar verwijderde scènes en shots (voegen niet veel toe), een audiocommentaar van de regisseur, en een Making of. Vooral die laatste is absoluut de moeite waard. In een half uur tijd wordt duidelijk hoe gedetailleerd de makers te werk zijn gegaan. Van miniatuur gebreide vesten en honderden kleine poppenhanden tot grote decors van bergen en dorpjes. Selick wilde consequent alles met de hand gemaakt hebben. Een haardvuur moest frame voor frame worden getekend, en mist werd gemaakt met droogijs en apart gefilmd, zodat het later in de film kon worden geplakt. Bizar veel werk, maar het resultaat wekt nu des te meer ontzag.