Het is niet de plek waarop je verwacht dat er veel geschoten wordt. De pittoreske straatjes van Brugge ademen eerder de sfeer van een winters sprookje dan van een crimescene.

Dat merkte regisseur Martin McDonagh ook. Tijdens een weekendje weg was hij sprakeloos van de schoonheid van het stadje. Toch begon hij zich na een paar uur te vervelen. Die tweestrijd vertaalde hij in twee personages.

‘Er was nog nooit eerder in Brugge gefilmd, en ik begreep niet waarom,’ zegt McDonagh in een van de extra’s op de dvd. ‘Het leek me wel gaaf, zo’n achtergrond voor een gangsterverhaal.’

Net als de twee in Brugge gestrande huurmoordenaars heeft ook het stadje zelf twee gezichten. ‘Overdag is Brugge rustig en lieflijk,’ zegt production designer Michael Carlin. ‘Maar bij nacht en nevel verandert de stad in een middeleeuwse, surrealistische setting. Het geheel wordt sinister en krijgt zelfs iets spookachtigs.’

Volgens de regisseur moest de stad dan ook een van de hoofdpersonen in het verhaal worden. In de extra’s lijkt Brugge echter de enige hoofdpersoon te zijn . Zowel de geïnterviewde acteurs als crewleden kunnen niet ophouden over de schoonheid van het stadje. De Nederlandse Thekla Reuten heeft het over de schilderachtige straatjes, terwijl de kleine Jordan Prentice zijn liefde voor Brugge liever uit in zijn waardering voor het bier.

Ook de kijker wordt meegenomen in dit enthousiasme, en kan zelfs plaatsnemen in een bootje om een tour te maken door de grachten van de stad. Inclusief informatieve ondertiteling.

Gelukkig kunnen items als Kl*te Brugge (een fijne compilatie van alle scheldkanonnades in de film) en Komische Fragmenten, net voorkomen dat de dvd niet in één grote reclamespot voor de plaatselijke VVV verandert.


Extra’s
Deleted en Extended Scenes (18 minuten)
Komische Fragmenten (6 minuten)
Als je in Brugge bent (14  minuten)
Vreemd Brugge (7 minuten)
Een rondvaart door Brugge (5 minuten)
Kl*te Brugge (2 minuten)