Op het afgelopen festival van Berlijn won Radioheadgitarist Jonny Greenwood de Zilveren Beer voor een bijzondere artistieke bijdrage, voor de muziek die hij componeerde bij Paul Thomas Andersons There Will Be Blood. Greenwoods heftige, dreigende score was een perfecte aanvulling op het onheilspellende epos over de hebzuchtige oliemagnaat Daniel Plainview. Een verhaal dat Anderson losjes op het boek Oil! (1927) van Upton Sinclair baseerde.

Deze score is ook de basis van de vijftien minuten bonus op de dvd: een soort diapresentatie, die onder begeleiding van Greenwoods muziek, een beeld moet geven van de research die Anderson deed voor zijn film. De collage van oude foto ’s, krantenberichten en filmpjes, afgewisseld met beelden van There Will Be Blood zelf, laat zien waar Anderson zijn ideeën voor de film vandaan haalde.

Zo toont de bonus foto’s van gelukszoekers, huizen, oliegravers, auto’s en natuurlijk veel opspuitende oliebronnen. Een stijlvolle compilatie van beeldmateriaal uit de jaren ’20, die erg aan een stille film doet denken.

Mooi en sfeervol gedaan, maar een film als There Will Be Blood had een betere dvd-presentatie verdiend. Zelfs een doodgewone making of had al meer recht gedaan aan Andersons film dan de huidige bonus. Want met vijftien minuten plaatjes kijken komt het gelauwerde epos er toch wat bekaaid vanaf.