Film: ****
Extra's: ***

Het budget van Grease was zo'n zes miljoen dollar; het openingsweekeinde in Amerika leverde alleen al ruim acht miljoen dollar op. Wereldwijd heeft de film uiteindelijk meer dan 340 miljoen dollar opgebracht.

Niet slecht voor een film waar filmmaatschappij Paramount indertijd eigenlijk niet zo veel in zag. Een tienermusical die snel weer verdwenen zou zijn, was de inschatting. Ook de filmindustrie nam Grease niet serieus, vertelt actrice Stockard Channing in een terugblikdocumentaire op de dvd. 'Maar het was een film die maar niet weg wilde gaan. Hij bleef maar geld opbrengen, bleef populair. Niemand begreep er iets van .'

Waarom de film zo'n succes was, wordt eigenlijk uit die documentaire niet duidelijk. Nou ja, de makers zeggen natuurlijk dat er vanaf het begin al een magische sfeer op de set was, een ongekende onderlinge harmonie, een samenkomen van talent dat slechts eens in de zoveel jaar voorkomt - het was allemaal zo bijzonder dat het wel een succes móest worden. Dat zal best, maar het verklaart toch niet waarom Grease nu nog zo populair is.

Het was aardig geweest als Grease in de context was geplaatst van de (pop)cultuur van dat moment of als de documentaire wat meer was ingegaan op de marketing van de film - of andere factoren die meespeelden bij het succes.

De aanleiding voor het uitbrengen van deze special edition-dubbeldisc is onduidelijk. Grease verscheen al een paar keer eerder op dvd, vier jaar geleden bijvoorbeeld als enkele disc, en twee jaar geleden samen met Saturday Night Fever als 'dance boxset'. Op deze dvd is nota bene zelfs een reportage over het feest bij de lancering van de dvd in 2002.

De voornaamste attractie van deze special edition is dat de dvd verpakt is in zwart leer (een T-Bird Jacket) voor de jongens of roze fluweel voor de Pink Ladies. De toegevoegde extra's zijn aardig , maar niet zo bijzonder dat ze een special edition rechtvaardigen. Hoofdrolspelers John Travolta en Olivia Newton-John zijn te zien in eerder gebruikte interviews uit 1998 en komen nog aan het woord bij het dvd-feestje uit 2002. Er zijn langere versies van scènes uit de film, maar in zwart-wit. En een verwijderde scène die in de terugblik-documentaire ter sprake komt, ontbreekt juist weer bij de 'deleted/extended/alternate scenes'.

Eén ding is duidelijk: Paramount heeft inmiddels héél goed door dat er aan Grease veel valt te verdienen. Gewoon opnieuw op dvd uitbrengen, en de kassa blijft wel weer een tijdje rinkelen.

Extra's: commentaar door regisseur Randal Kleiser en choreografe Patricia Birch; terugblikdocu (22 min.); verlengde/alternatieve scènes (10 min.); reportage dvd-feestje (15 min.); rode loper-interview uit 2002 met John Travolta en Olivia Newton-John (3 min.); korte docu over de choreografie van Grease (8 min.); reportage over de auto's in Grease (5 min.); item over jaren vijftig-schoonheidsopleidingen (7 min.); interview uit 1978 van producer Allan Carr met John Travolta (2 min.); interview uit 1978 van Robert Stigwood met Olivia Newton-John (2 min.); trailer en fotogalerie.
Beeldformaat: 16:9 (anamorphic)
Geluidsformaat: Dolby Digital 5.1 (Engels , Spaans, Italiaans)
Ondertiteling: o.m. Nederlands, Spaans, Engels, Portugees
Duur: 106 minuten (hoofdfilm)
Distributeur: Paramount Pictures