Op de special edition dvd-uitgave van King Kong zijn nu de Post Production Diaries te bekijken. Twee uur en veertig minuten die uitgebreid laten zien wat er allemaal nog aan de film gedaan is nadat de opnamen afgelopen waren.

De grootste King Kong-fans hebben natuurlijk al Peter Jackson's Production Diaries in huis, de twee discs tellende dvd waarop 54 videodagboeken te zien zijn die regisseur Jackson tijdens de productie bijhield.

Deze 33 videodagboeken zijn eerder gepubliceerd op kongisking.net, waarop ze overigens nog steeds te zien en (legaal en gratis!) te downloaden zijn. Voor zolang het duurt, want toen de Production Diaries op dvd verschenen, werden die op last van filmmaatschappij Universal van de site verwijderd.

Jackson introduceert de videodagboeken op de dvd zelf. Postproductie wordt nog al eens onderbelicht, vindt hij, terwijl het werk dat daar verricht wordt, minstens zo belangrijk is als wat er daarvoor allemaal is gedaan. In de postproductie is het tijd voor het toepassen van special effects, trucage, CGI (computer generated images), geluidseffecten, etc . Als je Jackson erover ziet vertellen, is het zonneklaar dat hij gek is op dit aspect van films maken.

Zoals vaker bij zo'n uitgebreide kijk achter de schermen heeft het een dubbel effect - het roept enerzijds bewondering op en doet anderzijds af aan de film-illusie. Zo oogt het schip dat in de film rondvaart heel realistisch, terwijl het in feite een klein miniatuurschip is. Maar zodra je dat mini-bootje hebt gezien, kijk je met andere ogen naar die scènes.

Voor het overige niets dan lof voor Jacksons videodagboeken, die een schat aan informatie bevatten, boeiend en aanstekelijk gebracht door Jackson zelf. Er is geen andere regisseur die zo veel tijd uittrekt om zijn fans te informeren, die ze zo serieus neemt en hen niet afscheept met een nietszeggende , korte Making Of.

Naast de Post Production Diaries bevat de dvd nog twee extra's. Het eerste is een documentaire over Skull Island, de enige plek op aarde waar begin 20e eeuw nog dinosaurussen rondliepen, de plek ook waar een erg grote aap werd ontdekt. Een fraaie fake-documentaire van 17 minuten waarin allerlei deskundigen opdraven - een kolfje naar de hand van Jackson, die eerder de schitterende fake-documentaire Forgotten Silver maakte. Op de vergeelde foto van de westerlingen die in 1933 het eiland ontdekten, is Jackson zelf te ontdekken.

En er is een uitstekende serieuze documentaire van bijna een half uur over het New York van 1933 waar King Kong zich voor een deel afspeelt. Er is mooi archiefmateriaal in verwerkt van de vaudeville van die tijd. Het maakt duidelijk hoe Jackson ook voor kleine zijlijnen en details in zijn film uitvoerig research heeft gepleegd.

Beeldformaat: anamorphic widescreen, 2 .35:1 + 16:9
Geluidsformaat: Dolby Digital 5.1 (Engels)
Ondertiteling: o.m. Nederlands
Duur: 187 minuten (hoofdfilm)
Distributeur: Universal Pictures