Film: *****
Extra's: *****

Vraag drie van de 'Kwis voor mensen die niet van de film houden':
Ik hou niet van Monty Python and the Holy Grail omdat ik...
A. ...geen gevoel voor humor heb.
B. ...een schandalig gebrek aan goede smaak heb.
C . ...heel erg ongelukkig ben.
D. Alle hierboven genoemde antwoorden.
Het 'goede' antwoord is natuurlijk Antwoord D.

De kwis is te vinden op de driedubbel 'extraordinarily deluxe' dvd van Monty Python and the Holy Grail en is slechts een van een handvol toevoegingen aan de sowieso al luxe 'special edition' die in 2001 verscheen van Monty Pythons absurdistische meesterwerk uit 1975.

Monty Python and the Holy Grail was de eerste speelfilm van het team achter de Britse comedyserie Monty Pythons Flying Circus (1969-1974). De regie van de film was in handen van de twee Terry's: Terry Jones en Terry Gilliam (de Amerikaanse animator van de tv-serie, die later, zonder de Pythons, belangrijke films zou maken als Brazil en Twelve Monkeys).

Beide Terry's halen in een opvallend informatieve commentaartrack herinneringen op aan de moeilijke omstandigheden waaronder de film gemaakt moest worden.

Zo was er geen geld voor paarden, en het inmiddels klassieke geklop met de kokosnoten ( wat leidde tot de Duitse titel van de film: Die Ritter der Kokosnuss) is dan ook uit nood geboren.

Wat ook enig improvisatietalent vereiste was het feit dat een dag voor de opnamen vrijwel alle beoogde locaties afvielen. Omdat de eigenaars/beheerders vreesden dat het Python-team niet 'overeenkomstig met de waardigheid van het kasteel ' zou handelen, moest Doune Castle in Schotland dienst doen als meerdere kastelen. Iets wat trouwens pas opvalt als je het weet.

Voor het mythische kasteel Camelot werd een model gebruikt, wat zelfs nog een grap opleverde. Nadat koning Arthur (Graham Chapman) en zijn ridders vol ontzag naar Camelot kijken, wendt Arthurs hulpje/paard Patsy (Gilliam) zich tot de camera en zegt droogjes: 'Het is maar een model.'

Geld voor de grote massascène aan het einde van de film was er ook niet. De meeste figuranten werden voor 'a banana and a half' gerekruteerd op de Schotse universiteiten, of zelfs van straat geplukt. Iedereen die in 1974 in Schotland met vakantie was, maakte kans in de film te belanden.

Het beetje geld dat er voor de film was, kwam van de bands Led Zeppelin en Pink Floyd. Een aanzienlijk deel van de opbrengst van Pink Floyds album The Dark Side of the Moon ging naar de film. De leden van de band waren al jaren grote fans, en studio-opnamen werden stilgelegd als Python op televisie kwam.

Op de driedubbeldvd staat ook een commentaartrack met de resterende Pythons John Cleese, Michael Palin en Eric Idle (de zesde Python, Graham Chapman, overleed in 1989). De commentaren zijn afzonderlijk opgenomen en later door elkaar gemonteerd. Dat werd zo nauwkeurig gedaan dat het nauwelijks opvalt. Het stoort verder ook niet, en heeft als voordeel dat de commentaren niet al te flauw worden (wat al snel gebeurt in een gezelschap), of dat de een de ander overschreeuwt.

De commentaartracks zijn slechts een klein deel van de letterlijk tientallen extra's die op de drie schijfjes zijn geperst. De een is beter, interessanter, leuker dan de ander, maar allen zijn - zoals John Cleese in zijn commentaartrack het werk van Python al karakteriseerde - te omschrijven als: 'gorgeous nonsense'.

Beeldformaat: 1.66:1 (geremasterde HD-widescreen)
Geluidsformaat: Dolby Digital 5.1 (Engels)
Ondertiteling: oa Nederlands, Engels, Hindoestaans
Duur: 88 minuten (hoofdfilm)
Distributeur: Sony Pictures Home Entertainment