Er wordt nogal eens meesmuilend gedaan over het feit dat Hollywood zijn films vooraf test, en bij slecht resultaat het einde laat veranderen. Het wordt gezien als een knieval voor het grote publiek, dat liever een hoopvol dan een somber einde ziet. Toch is het niet per definitie slecht om nog eens goed naar het einde te kijken. Zoals te zien is op de dvd van de Peruaanse film Días de Santiago van Josué Mendez.

Días de Santiago werd onlangs uitgebracht op het label van het International Film Festival Rotterdam, en was in 2004 een van de films in de VPRO Tiger-competitie.

Mendez volgt in zijn film de 23-jarige Santiago, een ex-soldaat die jarenlang meevocht in het grensconflict met Ecuador. Als militair behoorde hij tot een elite-eenheid, maar in de burgermaatschappij kan hij zich niet redden. Zijn huwelijk staat op springen, een baan vinden lukt niet, en hij ziet iedere voorbijganger als potentiële vijand.

Mendez, die de film baseerde op de ervaringen van een goede vriend, zit boven op de huid van Santiago. Dankzij verschillende stijlmiddelen (voice over, veel close-ups, en het afwisselende gebruik van beelden in kleur en zwart wit) brengt hij de kijker dicht bij de wanhoop en frustratie van zijn hoofdpersoon.

De film heeft een aangrijpend en beklemmend einde, maar zoals op de dvd te zien is, stond de maker ooit iets anders voor ogen. Een veel zwakker einde, dat de aandacht zou hebben weggehaald bij Santiago.

Het is een geluk dat Mendez, zoals hij zelf meermalen zegt in de alleszins acceptabele Making Of (32 minuten), goed naar anderen kan luisteren en besloot het oorspronkelijke einde aan te passen.

Op de goed gevulde dvd staan verder nog een korte film van Mendez (waarin veel te veel gepraat wordt), een handvol weggelaten scènes en iets wat 'commentaar door filmcriticus Ricardo Bedoya' wordt genoemd. Helaas is dat géén commentaartrack, maar vijf minuten Peruaanse filmgeschiedenis, dat geplakt is achter de Making Of .

Beeldformaat: 16:9
Geluidsformaat: Dolby Digital
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Duits, Frans, Italiaans, Spaans
Duur: 83 minuten (hoofdfilm)
Distributeur: Tiger Releases/IFFR