Een spijbeldag van scholier Ferris Bueller, en de uitgekookte, brutale manier waarop hij zijn ouders en zijn schoolhoofd om de tuin leidt - dat simpele gegeven werd door schrijver/regisseur John Hughes in 1986 verwerkt tot een komedie die ook twintig jaar later nog aanstekelijk is. Ferris Bueller's Day Off.

Ben Stein, de acteur die in Ferris Bueller's Day Off een economieleraar speelt, stond eens in een lift met Kurt Cobain. Toen Stein opmerkte dat Cobain behoorlijk beroemd was, antwoordde die: 'Bueller... Bueller...' En president George Bush (junior) zei hetzelfde toen Stein de man ooit kort ontmoette. ' Bueller... Bueller...' De president had kort daarvoor de film nog bekeken in zijn vliegtuig, vertrouwde hij Stein toe.

Stein, die tot dan toe een aardige carrière achter de schermen had gehad, onder meer als speechschrijver van Richard Nixon en Gerald Ford, werd in 1986 in één klap beroemd met die kleine rol in de vierde tienerfilm van John Hughes. De manier waarop hij op lijzige toon de presentielijst voorlas, en Buellers naam een paar keer herhaalde omdat die niet aanwezig was, leverde een hilarische scène op. Uit de speciale dvd-uitgave van de film - de 'Bueller... Bueller... edition' - blijkt dat de dag waarop die scène werd opgenomen, voor Stein zelf het absolute hoogtepunt van zijn leven was. Omdat hij merkte dat hij mensen aan het lachen kon maken, en een toekomst als acteur voor zich zag. Na Ferris Bueller's Day Off, de tweede film waar hij in meedeed, speelde Stein in een handvol speelfilms en vooral veel tv- series.

Bij afwezigheid van regisseur John Hughes - die een teruggetrokken bestaan leidt - is Stein degene die de meeste aandacht krijgt op de dvd. Dat is gezien zijn piepkleine rol ietwat merkwaardig, al is wel te begrijpen waarom. De andere leden van de cast en crew die op de dvd aan het woord komen, zeggen namelijk nogal voorspelbare dingen: wat voor een geweldige ervaring het was om aan de film te werken, wie hun personage precies was, en hoe leuk en goed Matthew Broderick (Ferris Bueller) was. Stein is het grappigst, vooral omdat hij zo oprecht trots is op de film. Hij mag dan een gevierd columnist zijn en tientallen boeken hebben geschreven, hij weet dat hij voornamelijk herinnerd zal worden om dat korte optreden in die ene film. En dat vindt hij prima. Want Ferris Bueller's Day Off heeft volgens Stein voor komische films dezelfde betekenis als Gone With the Wind had voor epische films.

In de extra's - in totaal ongeveer een uur - wordt vooral teruggeblikt op de film. Daarnaast zijn er interviewfragmenten uit die tijd, waarin ook John Hughes aan het woord komt. Nieuwe inzichten levert het niet echt op, al is het wel aardig om iets meer over Hughes' manier van werken te horen. Hij liet vaak de camera draaien, liet de acteurs vrij veel improviseren, waarna het meeste werk in de montagekamer plaatsvond. Zoals de producent van de film opmerkt: bij Hughes is vooral het ritme belangrijk.

Een kleine onthulling is nog dat John Cusack ook even is overwogen voor de titelrol. Maar zodra Matthew Broderick in beeld kwam, was duidelijk dat hij de gedroomde Ferris Bueller was. Op de dvd is Broderick ook nog te zien als interviewer. In de zogenoemde Lost Tapes voert hij gesprekken met andere acteurs, zoals Alan Ruck en Jeffrey Jones. Die tapes hadden beter verloren kunnen blijven: ze zijn melig en saai. Gelukkig was Broderick als Ferris Bueller een stuk leuker.

Beeldformaat: 2.35:1 anamorphic widescreen
Geluidsformaat: Dolby Digital 5.1 (Engels, Frans, Italiaans, Spaans)
Ondertiteling: o.m. Nederlands, Frans, Engels, Grieks, Hebreeuws, Italiaans, Kroatisch
Duur: 99 minuten (hoofdfilm)
Distributeur: Paramount Home Entertainment