Film: ****
Extra's: ***

'Sommige rollen zijn gemaakt voor bepaalde mensen. En deze rol is gemaakt voor hem. Tom Cruise ís Ethan Hunt', aldus Maggie Q. Het is één van de vele lovende uitspraken over Cruise op de Collector's Edition dvd van Mission Impossible III die deze week uitkomt. Twee dvd's boordevol extra's: interessante features, maar helaas ook veel reclame voor Tom Cruise. Jammer, want het leidt de aandacht af van die onderwerpen die wél de moeite waard zijn.

De actiescènes en de stunts in de film zijn indrukwekkend. Gelukkig wordt daar ook nog aandacht aan besteed. In Inside the Action Unit komen de stuntmannen en de mensen van het special effects team aan het woord. Ze leggen per actiescène uit hoe hij is gemaakt en welke technieken er zijn gebruikt, aangevuld met persoonlijke anekdotes.

Zo vliegt er in een ijzersterke actiescène een jeep in de lengte over de kop terwijl hij daarbij om zijn eigen as draait. In de auto blijkt de zoon van stuntcoördinator Vic Armstrong te zitten. Bloednerveus . Niet vanwege het feit dat hij meters door de lucht wordt geschoten, maar omdat het de eerste stunt is met zijn vader en die wil hij natuurlijk niet teleurstellen.

Een van de nieuwe technieken die is gebruikt tijdens Mission Impossible III is Pre-Vis. Dit programma vult het storyboard aan met bewegende 3-D beelden. Visualising the Mission laat zien hoe Pre-Vis in deze film gebruikt werd. Hoewel het neigt naar een verkooppraatje voor het product, is het interessant om te zien hoe een scène zich van een idee in Pre-Vis ontwikkelt naar de uiteindelijke versie in de film.

'Bedankt Tom, bedankt voor de kans,' zegt regisseur J.J. Abrams in een gesprek met Cruise. Na de hitseries Alias, Felicity en Lost, is dit zijn eerste speelfilm. Tom Cruise zag Alias, was onder de indruk en had in Abrams eindelijk zijn regisseur voor Mission Impossible III gevonden.

Maar laat er geen twijfel over bestaan. Hoewel J.J. Abrams uitvoerig wordt geprezen voor zijn regiedebuut, is dit toch echt Cruise' film. Alle extra's staan in het teken van Zijn kwaliteiten. Dat gaat niet alleen ten koste van zijn medewerkers - hun ervaringen komen nauwelijks aan bod -, maar ook van hemzelf. Je wilt als kijker best respect hebben voor iemand die zo toegewijd is aan een film, bijna al zijn stunts zelf doet en het risico met J.J. Abrams durfde te nemen, maar de niet aflatende stroom van lofuitingen heeft uiteindelijk het tegenovergestelde effect.

' Tom is zo waanzinnig goed in alle verschillende aspecten van de film', benadrukt J.J. Abrams in alweer een extra. Maar inmiddels ben je als kijker al murw geslagen en kan je Tom Cruise voorlopig even niet meer zien.

Beeldformaat : 2.35.1 (anamorphic)
Extra's: Audiocommentaar van Tom cruise en Regisseur J.J. Abrams; The Making of the Mission; Verwijderde scènes; MTV Generation Award voor Tom Cruise; Inside the IMF; Mission Action: Inside the Action Unit; Visualising the Mission; Mission Metamorphosis; Scoring the Mission; Moviefone Unscripted: Tom Cruise, J.J. Abrams; Launching the Mission; Bioscooptrailers; TV -Spots; BAFTA Tribute Tom Cruise; Fotogalerij
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Deens, Noors, Fins, Zweeds
Duur: 126 min (hoofdfilm)
Distributeur: Paramount Pictures