Speelt Philip Seymour Hoffman eindelijk eens een hoofdrol, wordt de film niet uitgebracht in Nederland. Niet in de bioscoop, tenminste. Sinds deze week is Owning Mahowny, met Hoffman als verslaafde gokker, wel verkrijgbaar op dvd.

Regisseur van Owning Mahowny is Richard Kwietniowski (Love and Death on Long Island), en het is duidelijk waarom hij juist Seymour Hoffman wilde voor de hoofdrol van de aan gokken verslaafde bankmanager Dan Mahowny. De gezette, blonde acteur die bekend werd als de vleesgeworden loser in de films van Paul Thomas Anderson, Todd Solondz' Happiness en Spike Lee's 25th Hour, heeft precies de juiste mengeling van alledaagse treurigheid en koppige trots.

De film opent als Mahowny al tot aan zijn nek in de gokschulden zit. Hij verduistert geld om die schulden af te betalen, maar het gemak waarmee hij het geld kan verduisteren spoort hem aan nog meer te verduisteren, en nog meer te gokken.

Kwietniowski drukt de camera vaak dicht op het gezicht van de gekwelde bankmanager. Seymour Hoffman is indrukwekkend ingehouden in de manier waarop hij de wanhoop van Mahowny prijsgeeft. Blik naar beneden, kromme rug, ontwijkende ogen.

Gokken is voor Mahowny geen glamour. Het gaat op een gegeven moment ook niet meer om geld. Winnen betekent alleen nog maar dat hij meer geld heeft om te verliezen. Gevraagd naar wat gokken voor hem voorstelt op een schaal van 1 tot 100, antwoordt hij 100. En de grootste kick die hij ooit heeft gehad buiten het gokken? 20.

Regisseur Kwietniowski is niet geïnteresseerd in plot. Hij introduceert verschillende gevaren voor Mahowny, maar doet dat alleen om zijn verslaving aan het spel te benadrukken. Daarin slaagt hij veel beter dan menige andere gokfilm. Toch is Owning Mahowny, nota bene gebaseerd op een waargebeurd verhaal, te afstandelijk om aangrijpend te worden. We kennen Mahowny de gokker, maar wie hij als mens is wordt niet duidelijk.

De film is van Seymour Hoffman, maar er is een belangrijke bijrol weggelegd voor John Hurt, als de aalgladde casinobaas die er alles aan doet om het laatste geld uit Mahowny te persen. Hurt speelde ook al in Love and Death on Long Island, Kwietniowski's regiedebuut, en is ook weer aanwezig in zijn volgende film, No One Gets Off in This Town. Laten we hopen dat deze film wel de Nederlandse bioscopen haalt.

Dat we Owning Mahowny dankzij de dvd nu ook met Nederlandse ondertitels kunnen zien, is prettig. Het is alleen wel jammer dat er op de dvd geen extra's zitten. Nog niet eens een trailer kon er vanaf.

Beeldformaat: 16:9
Geluidsformaat: Dolby Digital 2.0 en 5.1
Ondertiteling: Nederlands en Frans
Duur: 101 minuten (hoofdfilm)
Distributeur: Total Film Home Entertainment