Als thuisbioscoopganger heb je geluk als filmmakers zelf ook liefhebbers van dvd's zijn. Brad Bird, regisseur van The Incredibles, is zo'n filmmaker. Op de 2-disc-uitvoering van de Incredibles-dvd vertelt hij dat hij daarom het tweede schijfje met extra's zo vol mogelijk heeft geprobeerd te proppen.

De beste extra's zijn de twee korte animatiefilms die op het tweede schijfje zijn gezet. De ene, Boundin', was in de bioscoop als voorfilmpje voorafgaand aan The Incredibles te zien, de andere is speciaal voor de dvd gemaakt. Dat filmpje heet Jack-Jack Attack, en het laat zien wat er precies gebeurde toen een babysitter op de Incredibles-baby Jack-Jack moest oppassen. Het sluit slim aan op de film, en is erg leuk. Bij dit filmpje zijn overigens geen ondertitels, maar er is wel te kiezen voor een Nederlandstalige versie.

De deleted scenes zijn ietsje anders dan bij reguliere speelfilm- dvd's. Het is bij animatie te kostbaar en arbeidsintensief om scènes te maken die wellicht niet gebruikt worden. Vandaar dat regisseur Brad Bird samen met ' story supervisor' Mark Andrews schetsen uit het storyboard laat zien die uiteindelijk niet uitgewerkt zijn.

Toch zijn ook die scènes met achter elkaar gemonteerde zwart-wit schetstekeningen interessant. Zo is er een andere openingsscène te zien, waarbij Bird uitlegt wat het idee erachter was en waarom hij uiteindelijk toch voor iets anders koos. En onder meer de leuke scène 'Bob in traffic' die niet in de film terechtkwam omdat er andere scènes waren die volgens Bird dezelfde boodschap overbrachten.

Er is een aardige 'making of' waar regisseur Bird een sterk stempel op heeft gezet, plus een 'more making of', waarin elk onderdeel aan bod komt, van het ontstaan van het verhaal en het ontwerpen van de personages tot en met het geluid, de muziek en de software die bij het maken van de film gebruikt werd.

Dan zijn er nog de gebruikelijke trailers en een teaser, en een rijtje animatie-blunders (kapsels die niet helemaal goed zitten bij de poppetjes bijvoorbeeld). Plus nog een extra tekenfilmpje in ouderwetse jaren vijftig-stijl, met opzet primitief gemaakt en oud ogend.

Wie dan nog puf heeft, kan terug naar de film zelf om The Incredibles nog eens te bekijken met commentaar van de regisseur en producer, of de tekenaars. Al valt er ook wat voor te zeggen om niet élk detail uitgelegd te krijgen.

Beeldformaat: 16:9
Geluidsformaat: Dolby Digital 5.1
Taalkeus: Engels, Nederlands, Vlaams, Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Duur: 111 minuten (hoofdfilm)
Distributeur: Buena Vista Home Entertainment