Er zijn heel wat manieren om oudere films op dvd aan de man te brengen; één van de meest beproefde is om verzamelboxen uit te brengen waarin eerder uitgebrachte titels onder een nieuwe noemer worden samengebracht. Zie bijvoorbeeld de per land gesorteerde dvd-boxen met Europese films van A-Film, of de Comedy-, Love- of Gangster-boxen van Sony. Dutch FilmWorks kwam onlangs met een serie die op filmregisseurs is toegespitst: de Director's Collection.

Het gaat om zeven verzamelboxen (elk drie films) met werk van regisseurs Quentin Tarantino, Wes Craven, Sam Peckinpah, John Woo, Abel Ferrara, Jesus Franco en Tinto Brass. Afgezien van Tarantino niet de meest voor de hand liggende namen, wat de serie op zich interessant maakt. Curieus zijn bijvoorbeeld de erotische horrorfilms van Jesus Franco, of de softporno van Tinto Brass. Ook niet onaardig is de prijs: voor zo'n box met drie dvd's betaal je zo'n vijftien euro.

Maar wat krijg je voor dat geld? De vrij sjiek vormgegeven doosjes beloven de 'director's finest in one box'. Enig wantrouwen is vaak geboden bij zulke aanprijzingen, omdat het zelden voorkomt dat een distributeur de rechten heeft van alle films van een regisseur en dus ruime keus heeft, of, als dat wel het geval is, de beste drie films in één goedkope box stopt. Ook bij deze boxen is dat te veel gevraagd.

Neem de Wes Craven Collection, die de films Last House on the Left, Summer of Fear en The Hills Have Eyes bevat. Films uit Cravens begintijd, zeker interessant, maar het is moeilijk vol te houden dat deze drie de beste zijn van de maker van onder meer Nightmare on Elm Street en Scream. Hetzelfde geldt voor de Sam Peckinpah Collection, die weliswaar de klassieker Straw Dogs bevat maar ook Junior Bonner en The Osterman Weekend (met Rutger Hauer), die je weer niet tot zijn beste films kunt rekenen. In de Abel Ferrara-box zijn vroege films als Driller Killer , The Addiction en Fear City opgenomen, maar niet de bekendere titels King of New York en Bad Lieutenant.

Het gekst is nog de Quentin Tarantino Collection. Die bevat maar één door Tarantino geregisseerde film: Reservoir Dogs . Daarnaast is er het door hem geschreven True Romance en tot slot Sleep With Me , waarin hij slechts een kleine bijrol speelt. Voor het uitbrengen van zo'n box is de toestemming van Tarantino waarschijnlijk niet vereist, want je kunt je niet voorstellen dat die het ermee eens zou zijn dat zo'n raar allegaartje als dé Tarantino-verzameling wordt gepresenteerd.

Een goede uitzondering is de John Woo-box, die met The Killer, A Better Tomorrow en Bullet in the Head een aantal hoogtepunten uit zijn oeuvre bevat. Misschien geldt dat ook voor de Jesus Franco- en Tinto Brass-boxen, maar voor een niet-kenner is het lastig om bijvoorbeeld Female Vampire of Virgin Among the Living Dead op waarde te schatten.

Deze Director's Collection maakt de belofte - het beste werk van dit rijtje regisseurs - dus in de meeste gevallen niet waar, en die Tarantino-box is een lachertje, maar wie een handvol aardige tot goede cultfilms in huis wil, heeft er geen slechte koop aan. Bij elke box is overigens een korte biografie bijgevoegd, met extra informatie over elk van de films in de box . Op de meeste dvd's zijn de extra's weggelaten, zoals gebruikelijk bij zulke boxen. Het beeldformaat is veelal widescreen, maar in sommige gevallen - zoals bij Straw Dogs - om onduidelijke redenen 4:3 fullscreen, jammer genoeg.

De films in de Director's Collection