In een korte Making Of op de dvd van Kim Ki-duks Samaritan Girl zien we hoe hoofdrolspeelster Ji-Min tijdens de opnamen steeds moet huilen. Ze vindt haar personage, een schoolmeisje dat in de prostitutie belandt, zo zielig. De regisseur probeert haar te troosten: 'Vind je het zo erg dat ze prostituee is? Het is mijn taak om dit soort mensen te laten zien.'

Elders op de dvd, in een reeks korte interviews met cast en crew van Samaritan Girl, zegt Ki-duk dat hij weet dat hij veel kritiek van vrouwen zal krijgen op deze film. ' Maar mijn bedoelingen zijn oprecht.' Dit is helemaal geen film over de prostitutie, zegt hij, maar over menselijke relaties.

Hoe betrouwbaar zijn deze woorden van de maker van extreme en controversiële films als The Isle en Bad Guy? Samaritan Girl, waarvoor hij in 2004 de regieprijs op het Filmfestival van Berlijn kreeg, lijkt de oprechte bedoelingen in ieder geval te bevestigen.

De film wordt ondanks het onderwerp nergens ranzig of goedkoop. Halverwege verandert hij zelfs van koers, als niet langer de meisjes, maar de vader van een van hen centraal komt te staan.

Waar landgenoot Park Chan-wook (Sympathy for Mr Vengeance, Oldboy) in zijn films inzoomt op het wraakmotief, laat overtuigd katholiek Ki-duk zich in Samaritan Girl leiden door vergeving. Al betekent dat bij hem wel dat een onschuldig schoolmeisje (volgens de trailer van de film: 'rampzalig onschuldig') daarvoor moet slapen met alle klanten van haar vriendin.

De wereld van Ki-duk is nog steeds eenzaam en vijandig, maar de grote woede uit bijvoorbeeld The Isle lijkt verdwenen. Wat zijn drie laatste films - Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring Again, Samaritan Girl en Bin-Jip - een stuk toegankelijker maakt.

Hoewel Spring ... en Bin-Jip wel in Nederland werden uitgebracht, haalde Samaritan Girl de Nederlandse bioscopen niet. Onbegrijpelijk, maar deze fout wordt enigszins goed gemaakt met de dvd-uitgave door Total Film.

De extra's op de dvd zijn bescheiden (naast een Making Of van zes minuten en een handvol korte interviews alleen nog wat trailers), maar uiteindelijk draait het om de film. En die is netjes in filmformaat op schijf gezet.

Beeldformaat: 16:9 formaat
Geluidsformaat: Dolby Digital 2.0 en Dolby Digital 5.1
Ondertiteling: Nederlands
Duur: 96 minuten (hoofdfilm)
Distributeur: Total Film