Een portret in woord en beeld van het meisje met de rasperige stem: Scarlett Johansson.

De feiten
Geboren: 22 november 1984, New York, New York (als helft van een tweeling). 

Actief als: actrice. Bijzonderheid: is ook fotomodel voor onder meer Calvin Klein en Luis Vuitton, doet ook theaterwerk.

Eerste film: North (1994) van Rob Reiner. Doorbraak: the Horse Whisperer (1998) van en met Robert Redford.

Prijzen: Young Star Award (1998), Young Artist Award (2002), BAFTA voor beste actrice (2003, Lost In Translation), Hollywood Disovery Award (2003), New Generation Award van Los Angeles Film Critics Association (2004).

Beste film
Lost in Translation (2003) van Sofia Coppola. Een zacht ingekleurde satire op het moderne leven, waarin een uitgerangeerde acteur en een eenzame vrouw samen in Tokio houvast zoeken. Bij elkaar en bij karaokeversies van Simon and Garfunkels Scarborough Fair.

Ook zien: Ghost World (2000), The Man Who Wasn't There (2001), Girl With a Pearl Earring (2003).

Slechtste film
The Island, Michael Bay's sciencefiction-film over twee klonen (Ewan McGregor en Scarlett Johansson) die op de vlucht slaan. Eerste half uur is veelbelovend - weinig explosies en verdacht veel zinnige dialogen - de rest van de film is een opeenvolging van overspannen actiescènes.

Inspiratie
Judy Garland: Johanssons grote voorbeeld toen ze een kind was. Andere favoriete actrices: Helena Bonham Carter, Juliette Lewis, Meryl Streep. Acteurs: Al Pacino, Christopher Walken, Gary Sinise, Tom Cruise. Regisseurs: Martin Scorsese, Francis Ford Coppola, Tim Burton.

Handelsmerk
Slimme, eigenzinnige blondine. Speelt ingetogen, laconiek, soms lethargisch en slaperig. Zowel verlegen als zelfverzekerd. Kan gemakkelijk overschakelen van spijkerbroek naar rode loper-glamourjurk. Opvallend hese, rasperige stem. Komt vaak ouder over dan ze is - ze omschreef zichzelf eens als 'een oudere vrouw in een jong lichaam'. Wordt zo nu en dan gecast als femme fatale, maar is beter in haar element als minder eenduidig, ambivalenter type, zoals in Lost In Translation. Wordt vreemd genoeg wel eens de nieuwe Marilyn Monroe genoemd.

Scarlett over Scarlett
'Ik word er een beetje moe van dat mensen van castingbureaus vragen of ik een keelontsteking heb. De mensen die mij altijd voorgehouden hebben dat mijn stem bijzonder is en ongewoon, zijn degenen die ik aan mijn hart druk.'

'Mijn grootste ondeugd is kaas. Niets anders regeert zo over mijn leven.'

'Ik ben trots op mijn meisjes. Ze zijn mijn charme, mijn vrouwelijke verlokkingen .' (over haar borsten)

'Hij zoende me als een 16-jarige schooljongen.' ( over Ewan McGregor, haar tegenspeler in The Island)

'Wat je op mijn gezicht ziet in een film is hoe ik me op dat moment voelde. Ik lieg niet tegen je.'

'Wat je ook doet, ga niet acteren omdat je beroemd wilt worden, omdat je uiteindelijk ongelukkig wordt. Ik denk ook niet dat je een actrice kunt worden - dat ben je.'

'Ik ben meestal niet zo onder de indruk van sterren. De keren dat ik helemaal ondersteboven was door een ontmoeting met een beroemdheid, zijn op één hand te tellen. Dat gebeurde bijvoorbeeld met Patrick Swayze en Bill Clinton. Toen ik Bill Murray voor het eerst ontmoette, gebeurde het ook. Ik dacht: wow, daar is-ie, net zoals hij er in de films uit ziet. Ik associeer hem altijd met personages die hij speelt - Bob uit What About Bob, of Phil uit Groundhog Day.'