Aziatische films zijn vaak goed vertegenwoordigd op de grote internationale festivals (Cannes, Venetië, Toronto, en vooruit... Rotterdam), maar dat wil nog niet zeggen dat ze ook vaak in de reguliere bioscopen belanden . Dat lukt slechts een enkeling.

Voor al die Aziatische films die het net niet halen is de liefhebber aangewezen op de dvd. Dankzij het onlangs gestarte Asia Mania-label van distributeurs Bright Angel, A-Film en Total Film Home Entertainment, kunnen de betere Aziatische films nu ook met Nederlandse ondertitels bekeken worden.

Eerder dit jaar werden onder andere al uitgebracht Sympathy for Mr Vengeance (van Oldboy regisseur Park Chan- wook) en Samaritan Girl (van Bin Jip-regisseur Kim Ki-duk), twee Zuid-Koreaanse films die ondanks de hoge artistieke kwaliteit de Nederlandse bioscopen nooit hebben gehaald.

Deze week verschijnt op het Asia Mania-label ook Memories of Murder, van landgenoot Bong Joon-ho. De film, over de zoektocht naar een seriemoordenaar in provinciestadje Hwaseong eind jaren tachtig, was in 2003 met ruim vijf miljoen bezoekers de best bekeken film in Zuid-Korea.

Het onderwerp en de hoge bezoekersaantallen suggereren een platte publieksfilm, maar dat is Memories of Murder beslist niet. In tegenstelling tot de Amerikaanse seriemoordenaarfilms, waarin steevast een briljant kat-en-muisspel tussen moordenaar en politie ontstaat, richt Memories of Murder zich voornamelijk op de - bijna wanhopige - zoektocht van twee politie-inspecteurs naar de identiteit van de seriemoordenaar. Bong Joon-ho is veel meer geïnteresseerd in de psychologische effecten van de moorden op beide inspecteurs, dan in een kat-en- muisspel met de moordenaar.

De film is gebaseerd op een waar gebeurd geval. Tussen 1986 en 1991 verkrachtte en vermoordde de eerste officiële seriemoordenaar van Zuid-Korea in totaal tien vrouwen.

Die periode is belangrijk, omdat het de overgang van Zuid-Korea van een militaire dictatuur naar een (min of meer) democratisch ingerichte maatschappij markeert. De politieke ontwikkelingen spelen dan ook - zij het op de achtergrond - een belangrijke rol in de film. En zullen ook zeker een rol hebben gespeeld in het grote succes van de film in Zuid-Korea.

Naast een handvol korte interviews met cast en crew (in totaal zo'n 12 minuten) staat op de dvd ook een aantal weggelaten scènes (bij elkaar bijna 15 minuten), die je met of zonder commentaar van de regisseur kunt beluisteren.

Is het sowieso verstandig om de extra's nooit te bekijken voordat je de film gezien hebt, in dit geval is het raadzaam om zelfs de trailer voor Memories of Murder nog even te laten liggen. Die opent namelijk met informatie die je als kijker liever niet wil weten...

Beeldformaat: 16:9
Geluidsformaat: Dolby Digital 2.0 & 5. 1
Ondertiteling: Nederlands en Frans
Duur: 130 minuten (hoofdfilm)
Distributeur: Total Film Home Entertainment