Vorig jaar debuteerde dEUS voorman Tom Barman met Any Way the Wind Blows (AWTWB), een lome, jazzy film over acht personages op een warme junidag in Antwerpen. AWTWB drijft op sfeer en daar laat je je in meeslepen of niet. Wat voor de een een wervelende ensemblefilm was, was voor de ander een doelloze film zonder kop en staart. Speciaal voor de eerste groep werd AWTWB uitgebracht op een fraaie dubbeldvd.

Op het eerste schijfje staat alleen de film. Dat is omdat de film in zowel Dolby Digital als DTS wordt aangeboden. Een tweede geluidsspoor vreet schijfruimte, maar is voor het zeer muzikale AWTWB wel de logische keuze.

De ruim twee uur aan extra's staan op het tweede schijfje. Hoofdmoot is een uur durend tv-portret van Tom Barman dat al eerder op de Belgische tv werd uitgezonden. Daarin vooral veel aandacht voor de muzikale projecten van Barman (dEUS, Magnus, 'unplugged' in het theater). Voor Barmans speelfilmdebuut AWTWB, toch de reden dat het portret op de dvd staat, is slechts een minuut of tien ingeruimd.

Is het tv-portret vooral interessant voor fans van de zanger Barman, de mini-special Rewind: On the set of AWTWB (25 min .) richt zich meer op de filmliefhebber. Deze sfeervolle Making Of geeft een goede impressie van hoe het werken op de set geweest moet zijn. Barman blijkt enthousiast, gedreven, en weet misschien niet altijd precies wat ie wil, maar wel wanneer iets goed is. Hij is eigenwijs en staat toch open voor kritiek.

Grappig genoeg is de Making Of, in de regel een aaneenschakeling van gratuite loftuitingen, eerlijker over Barman dan het tv-portret. Je ziet hem regelmatig ruziën met cameraman Renaat Lambeets en andere cast- en crewleden. Maar de ruzies komen voort uit passie, en het is al snel vergeven en vergeten. Toch opvallend dat de Making Of besluit met een deemoedige Barman die na de final wrap zijn excuses aanbiedt voor 'al dat geroep, af en toe'.

Verder staan er op de dvd een handvol weggelaten scènes (met en zonder commentaar van de regisseur), de videoclip van Summer's Here (het openingsnummer uit de film), en een 18 minuten durend radio-interview met Barman ('de film begint ergens middenin en eindigt ook weer ergens middenin'). Alles bijelkaar meer dan voldoende voor een complete dubbeldvd.

Eén kanttekening: waar is de videoclip van het dEUS nummer Theme from Turnpike? Barman regisseerde de clip als de begingeneriek van een speelfilm, en de 'hoofdrollen' zijn voor de Franse acteur Seymour Cassel en voor danser Sam Loewyck. Laatstgenoemde speelt in AWTWB op geheel eigen wijze het personage Windman.

Beeldformaat: 2.35: 1 ( anamorphic widescreen)
Geluidsformaat: Dolby Digital Surround 5.1, DTS 5.1 (Vlaams)
Ondertiteling: Nederlands, Frans, Engels
Duur: 122 minuten (hoofdfilm)
Distributeur: A-Film