Een documentaire over Sint Petersburg, een rusteloze Ludlum-verfilming en een lelijk getekende Uilenspiegel kort besproken.

Piter van Jessica Gorter en Frank Gorter
Piter noemen de inwoners van Sint Petersburg hun stad liefkozend. In hun gelijknamige documentaire laten Jessica Gorter en Frank Gorter zeven bewoners van de stad aan het woord. De treffendste ontmoeting zit vóór de begintitels: een oude gebochelde man schuifelt van vuilnisbak naar vuilnisbak, op zoek naar lege flessen. 'Je moest je schamen', zegt een vrouw tegen de tolk. 'je laat je betalen om Rusland te verraden. Schaam je je niet!?' 'Het is geen commerciële productie', werpt de tolk buiten beeld tegen. 'Het is een documentaire.' 'Doe dan in ieder geval je haar goed', zegt ze tegen de zwerver. 'Je vertegenwoordigt Rusland.'
(Jan Pieter Ekker)

The Bourne Supremacy van Paul Greengrass
Robert Ludlums held Jason Bourne (Matt Damon) keert terug in opvolger van The Bourne Identity , waarvoor de Britse regisseur Paul Greengrass werd aangetrokken. Greengrass, die faam verwierf met Bloody Sunday (Gouden Beer-winnaar in 2002), vertrouwt opnieuw op een zeer onrustige cameravoering en een woeste montagetechniek. De vorm overheerst al snel het paranoïde verhaal, dat Bourne langs Goa, Napels, München, Washington, Amsterdam, Berlijn en Moskou voert. De voormalige CIA-man met geheugenverlies raast maar door, en laat de bioscoopbezoeker hopeloos hijgend en verdoofd achter.
(Ronald Ockhuysen)

Tijl Uilenspiegel van Eberhard Junkersdorff
Uiterst vrije Duits-Belgische coproductie naar De legende en de heldhaftige, vrolijke en roemruchte daden van Uilenspiegel en Lamme Goedzak in Vlaanderenland en elders, in 1867 opgetekend door Charles de Coster. In de regie van Eberhard Junkersdorff is de Don Quichote van de Lage Landen een bonenstaak met oranje piekhaar en olijke sproeten. Van de mythe van de vindingrijkheid en opstandigheid van de eenling tegenover de machtige overheerser is heel erg weinig over. De film is ook nog eens lelijk getekend en leuk wil het helemaal niet worden. De Vlaamse stemmencast helpt evenmin.
( Jan Pieter Ekker)