Na een vijftal hoogtepunten uit het oeuvre van Yashuhiro Ozu is de kleine distributeur Total Film begonnen aan een uitgebreide dvd-reeks rond die andere Japanse grootmeester, Akira Kurosawa. Onlangs verschenen Ikiru (1952), Seven Samurai (1954), Yojimbo (1962) en Sanjuro (1970) zowel in een box als los op dvd; later volgen nog twee sets, met onder meer Rashomon, The Hidden Fortress, Stray Dog en Throne of Blood.

Werden de Ozu-dvd's geplaagd door allerlei storingen (zie onze recensie), de eerste vier Kurosawa's hebben adequate tot uitstekende transfers gekregen. Bij Yojimbo en Sanjuro werd duidelijk van gerestaureerde kopieën gebruik gemaakt: weinig vlekken of krassen in deze uitstekende widescreen transfers. Dat is bij Ikiru, de oudste film in de set, wel anders, maar belangrijker is dat het beeld hier mooi scherp en contrastrijk is. De dvd van Seven Samurai heeft last van ghosting - het verschijnsel dat bewegingen in het beeld als het ware een spoor achter laten, wat ligt aan een gebrekkige comprimering of slechte overzetting van de oorspronkelijke videomaster - zoals op het screenshot goed te zien is. Wij hadden alleen bij het afspelen op de computer last van dit defect, en niet toen we de film met een losse dvd-speler op TV bekeken.

Net als de Ozu's komen de Kurosawa's zonder extra's. Voor audiocommentaren, introducties, documentaires en een enkel interview met Kurosawa zij men verwezen naar de diverse buitenlandse labels, zoals het Britse BFI, het Franse Opening (zie de mooie dubbeldvd van Seven Samurai) en het Amerikaanse Criterion. Allemaal duurder dan de Nederlandse schijfjes, maar als we de diverse buitenlandse dvd- sites mogen geloven, wil dat nog niet zeggen dat de transfer van de film beter is dan die van Total Film; zelfs niet bij Criterion.

Distributeur: Total Film