De liefhebbers van slapstick hebben niet te klagen. Onlangs verscheen een nieuwe dubbeldvd in de ambitieuze Charles Chaplin-reeks van Warner en MK2, en Universal is begonnen met haar prima verzorgde Laurel & Hardy-collectie.

Veel bejaarde films waarvan de rechten zijn verlopen, worden door distributeurs van twijfelachtig allooi zonder de geringste zorg op dvd uitgebracht. Het beeld is bagger, het geluid niet om aan te horen. Kun je nog beter een VHSje aanschaffen.

Of wachten tot iemand zich wel de moeite getroost die de oudjes verdienen. Zoals Geraldine Chaplin, die het spuugzat was dat de films van haar vader op dvd circuleerden in kapotgedraaide en verbleekte kopieën. Distributeurs Warner en MK2 gingen met haar in zee. Het resultaat: de ambitieuze Chaplincollectie, waarin eerst alle belangrijke speelfilms verschenen en onlangs een dubbeldvd ('The Chaplin Revue') werd uitgebracht met zeven korte klassiekers. Stuk voor stuk digitaal opgevijzeld en voorzien van een karrevracht aan bijzondere extra's: zo vinden we op de nieuwste uitgave onder meer een kijkje in Chaplins studio, enkele weggelaten scènes en de WO I- propagandafilm The Bond (1918). Geraldine kan weer rustig slapen.

Een soortgelijk project is distributeur Universal samen met de KirchGroup begonnen rond het ontzagwekkende oeuvre van Laurel & Hardy. Zo zullen in de loop van het jaar maar liefst zes dubbeldvd's verschijnen met alle speelfilms van 1930 tot 1940 en alle zwijgende films van 1927 tot 1929. Het spits werd onlangs afgebeten door de dvdbox met alle geluidsfilms uit de periode 1929-1935.

Die box telt maar liefst zes schijfjes - per twee ook los te koop - en 41 filmpjes ( waaronder het Oscarwinnende The Music Box uit 1932), die elk door dezelfde enthousiaste disclaimer vooraf worden gegaan: 'Met trots presenteren wij u deze minutieus gerestaureerde versies van deze komische meesterwerken. Van het best bewaarde 35 mm materiaal zijn ze overgezet op veiligheidsfilm. De meeste hebben de originele titels, en twee zijn zelfs voorzien van nooit eerder vertoond materiaal! De KirchGroup is trots deze klassiekers voor de toekomst te hebben bewaard.'

De hoestekst van de tweede dubbelaar gooit er nog een schepje bovenop en stelt dat de films eruitzien 'alsof ze gisteren zijn gemaakt.' Dat is ietwat overdreven: aan het verwijderen van krassen, vuil en kabels lijkt weinig tijd te zijn besteed. Maar mooi scherp, detail- en contrastrijk oogt het beeld wel degelijk. Vergelijk deze 'minutieus gerestaureerde versies' met een oude videoband of de schijfjes die door allerlei beunhazen in de ramsjrekken zijn gepleurd, en het verschil is duidelijk.

De dvd's bevatten geen extra's. Wel komt elke dubbeldvd met een boekje vol uitstekend geschreven en gedocumenteerde toelichtingen door Bram Reijnhoudt, Neerlands Laurel & Hardy- kenner bij uitstek. Meer hebben we bij zo'n overvloed aan juweeltjes eigenlijk ook niet nodig.

Beeld: 1.33:1 (academy ratio)
Geluid: Dolby 5.1 ( Chaplin) en Dolby 1.0 (Laurel & Hardy)
Ondertiteling: onder meer Nederlands
Distributeur: Warner/MK2 (Chaplin), Universal (Laurel & Hardy)