Cloaca was de enige film van de jongste lichting Telefilms die de bioscoop haalde, en ook de eerste (en wellicht enige) die op dvd wordt uitgebracht.

Na de opvallend goed verzorgde dvd-releases van Nederlandstalige films als Phileine zegt sorry en Kees de Jongen, valt de dvd- release van Cloaca (nota bene een veel betere film dan bovenstaande twee) wat tegen.

Geen interviews, geen Making of, geen weggelaten scènes. En dat terwijl op voorhand toch duidelijk moet zijn geweest dat Cloaca - dat eerst een succesvol toneelstuk was - belangwekkende cinema zou opleveren. Het tragikomische verhaal over de verdampte vriendschap tussen een viertal veertigers is immers de zoveelste samenwerking van het succesduo Willem van de Sande Bakhuyzen en Maria Goos (Pleidooi, Oud Geld, Familie).

De beste Nederlandse film van 2003 (volgens de lezers van de Volkskrant) verdient op dvd meer dan die ene extra: een audiocommentaar van regisseur Van de Sande Bakhuyzen en schrijfster Maria Goos.

Dat commentaar is overigens wel de moeite waard, met name dankzij Van de Sande Bakhuyzen. Goos - die op dvd ineens blijkt te slissen - vervult vooral de rol van aangeefster. Hier haalde je wel heel veel tekst weg... Waarom begon je zo expliciet? Denk je dat de mensen dat wel zien?

Van de Sande Bakhuyzen reageert zelfverzekerd en beslist. Hoewel duidelijk is dat de twee de meeste discussies al eerder en uitgebreider hebben gevoerd, doet het gesprek fris en onvoorbereid aan.

Met groot respect voor elkaars kwaliteiten wordt nog eens gesoebat over het schrappen in de dialogen, de drijfveren van de personages, en de verschillende manieren waarop Van de Sande Bakhuyzen de film probeerde te 'onttonelen'.

Opvallend is de totaal andere focus die beiden op het stuk hebben. Voor Goos gaat de film over de mechanismen tussen mensen. Voor Van de Sande Bakhuyzen over pijn. Goos bijna verbaasd: 'De pijn in de film is veel voelbaarder dan op het toneel.'

Beeldformaat: 1.78:1 (anamorphic widescreen)
Geluidsformaat: Dolby Digital 5.1, DD 2.0 Stereo
Ondertiteling: alleen Engels (Nederlandstalige doven en slechthorenden zullen dus Engels moeten kunnen spreken om de film te volgen)
Duur: 107 minuten (hoofdfilm)
Distributeur: A-Film