Voor de westerse markt werd Shaolin Soccer ingekort met maar liefst 18 minuten. Op de '2-Disc-edition' van Stephen Chows hilarische mengeling van voetbal en kungfu is deze slecht gedubde Engelse versie terug te vinden, alsook het Aziatische origineel van 103 minuten. Plus nog een handvol weinig opvallende extra's.

Hoe kan zijn kennis van het Shaolin-kungfu ook in een moderne samenleving als Hongkong zijn nut hebben? Dat vraagt Stalen Been zich af . In een musical wellicht? Nee, een poging daartoe kost zijn broer, Stalen Hoofd , zijn restaurant. Op het voetbalveld dan? Samen met zijn overige broers, onder wie Stalen Shirt en Gebogen Been, en een aan lager wal geraakte voetbalcoach beginnen ze een onorthodox voetbalteam dat uiteindelijk doorstoot tot de strijd om de Supercup van Azië.

Ziehier het absurde, maar zeer amusante gegeven van Stephen Chows Shaolin Soccer. Alles is overdreven aan deze film: de personages, de dialogen, de plot en bovenal de voetbalscènes, die zelfs in een stripverhaal ongeloofwaardig zouden overkomen. Spelers vliegen door de lucht, ballen worden zo hard geschoten dat ze veranderen in vuurballen, en de tegenpartij wordt letterlijk bijgestaan door de duivel.

En tussen die fantastische voetbalscènes speelt zich ook nog een tedere romance af tussen Stalen Been en een pokdalige zoete broodjesbakster. Het is bijna teveel van het goede. Dat oordeelde ook Miramax, die de oorspronkelijk 103 minuten durende film terugbracht tot 85 minuten. Het is iets dat deze maatschappij wel vaker doet met Aziatische films, vandaar de bijnaam: MiramAxe. De gemutileerde en slecht nagesynchroniseerde versie van Shaolin Soccer was ook te zien in de Nederlandse bioscopen.

Voor de fans staat op de 2-Disc Edition van Shaolin Soccer niet alleen de gedubde, maar ook de originele versie. In het Cantonees en bijna 20 minuten langer. Dat betekent extra grappen en extra visueel geweld (de helft van het filmbudget ging op aan de indrukwekkende special effects).

In de originele versie zit ook, zij het een beetje onopvallend, een nog langere director's cut verstopt. Driemaal verschijnt rechtsboven een mannetje in beeld. Druk op enter en er volgen drie extra scènes, waaronder een parodie op de Michael Jackson-videoclip Thriller en de kungfu-lessen in The Matrix.

De overige extra's vallen wat tegen, zeker gezien de ruimte die twee schijfjes bieden. Een weinig interessante Making Of (iedereen zegt dat regisseur Chow, die ook de hoofdrol speelt en het scenario schreef, zo veeleisend en gedreven is), een mini-featurette (7 minuten) over de special effects en een handvol niet erg grappige bloopers, en dat is het dan.

Een film die zo boordevol grappen en grollen zit - Shaolin Soccer doet in vaart en superieure meligheid denken aan de Naked Gun-films - had wel iets meer serieuze aandacht verdiend.

Beeldformaat: 1.85:1 (anamorphic widescreen)
Geluidsformaat: Dolby Digital 5.1 (Engels en Cantonees)
Ondertiteling: Nederlands
Duur: 85 en 103 minuten (hoofdfilm)
Distributeur: Dutch Filmworks