De graancirkels en ruimtewezens in Signs dienen slechts als spannend decor voor een familiedrama over de geloofscrisis van een dominee die zijn vrouw verloor. Helaas krijgt regisseur M. Night Shyamalan op de dvd van Signs maar weinig ruimte deze keuze toe te lichten.

Vroeger begon schrijver/regisseur M. Night Shyamalan, maker van The Sixth Sense en Unbreakable, nog wel eens met schrijven als hij een leuke inval had, tegenwoordig heeft hij een lijstje met steekwoorden in zijn hoofd waaraan het aanstaande script moet voldoen. Zo zal iedere nieuwe Shyamalan-film betekenis moeten hebben, bovendien spannend, emotioneel, menselijk én universeel zijn, en moet de setting desondanks eenvoudig blijven.

De 32-jarige Shyamalan doet een en ander uit de doeken in een uitvoerige, 60 minuten-lange Making of- special die als extra op de dvd van Signs is opgenomen.

Anders dan de trailer deed vermoeden, is Signs geen enge actiefilm met Mel Gibson in de hoofdrol, maar een goed vermomd familiedrama over de geloofscrisis van een dominee (mooi ingehouden gespeeld door Gibson) die zijn vrouw verloor. De graancirkels en vijandige ruimtewezens in Signs dienen slechts als spannend decor, waarbinnen de andere elementen op Shyamalans verlanglijstje meer diepgang konden krijgen.

Over de manier waarop Shyamalan genres naar zijn hand zet wil je meer weten, maar in de special - waarin cast en crew uitvoerig aan het woord komen - moeten we het doen met slechts een handvol interessante uitspraken van de regisseur. Een commentaartrack zou welkom zijn geweest.

Daarvoor hadden we de overige extra's op de dvd - een handvol weggelaten scénes , storyboards met of zonder de geluidseffecten, en één minuut uit een griezelfilmpje dat Shyamalan als tiener maakte - graag voor ingeruild.

Te prijzen is dat op de dvd ook alle extra's worden ondertiteld. Helaas gebeurt dat niet altijd even zorgvuldig. Flinke stukken worden in de vertaling weggelaten, en een enkele keer wordt de plank pijnlijk misgeslagen. Zo krijgen we in de ondertitels een onbegrijpelijke zin met het woord vleermuis erin, terwijl 'bat' (in de betekenis van honkbalknuppel) toch zo'n belangrijke rol in de film speelt.

Geluid en beeld zijn, zoals je van een dvd die in de luxe Vista Series wordt uitgebracht mag verwachten, onberispelijk overgezet.

Beeldformaat: 1.85:1 (anamorphic widescreen)
Geluidsformaat: Dolby 5.1
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Zweeds en Noors
Duur: 106 minuten ( hoofdfilm)
Distributeur: Buena Vista