Hoofdgast van IDFA 2003 is de Oostenrijker Ulrich Seidl. Hij kreeg enige bekendheid door zijn bijtende documentaires, waarin hij zijn landgenoten een spiegel voorhield en er niet voor terugschrok personages zichzelf te laten spelen.

Vorig jaar brak hij door naar een groter publiek met zijn eerste speelfilm, Hundstage. Ook daarin weeft hij feit en fictie door elkaar. Want hoewel Hundstage strikt genomen een echte speelfilm is - er was een draaiboek, de rollen werden door acteurs ingevuld, niemand speelt zichzelf, de locaties werden door de makers zelf uitgekozen - heeft hij meer weg van een documentaire. Lange shots, uit het leven gegrepen situaties, geen karakterontwikkeling, en geen duidelijk aanwijsbaar plot.

Precies op tijd voor het IDFA brengt het Filmmuseum een dvd uit van de even ontluisterende als vermakelijke film. Het is een bescheiden uitgave. Naast de film alleen de trailer en een interview. Of liever: interviewtje. Twee minuut achtendertig duurt het. Toch is dat voldoende om een beeld te krijgen van het misantropische wereldbeeld van de Oostenrijker, die meent dat de werkelijkheid nog veel erger is dan hij in zijn film kon tonen.

In een eerder interview naar aanleiding van Hundstage gaf hij ruiterlijk toe: 'Ik ben geen optimist. Maar ik ben juist pessimist omdat ik het leven liefheb. Ik verzet me tegen de Würdelosigkeit van de mensen. We creëren onze eigen hel, dat is wat ik met mijn film wil zeggen.'

Beeldformaat: 1.85:1 (anamorphic widescreen)
Geluidsformaat: Dolby 5.1 (Duits)
Ondertiteling: Nederlands
Duur: 121 minuten (hoofdfilm)
Distributeur: Filmmuseum